Южнокорейската президентка предпочела да се оттегли сама вместо импийчмънт

Южнокорейската президентка предпочела да се оттегли сама вместо импийчмънт

Южнокорейски депутати казаха днес, че президентката Пак Гън-хе ще приеме спокойно импийчмънта, ако парламентът гласува за отстраняването ѝ тази седмица, но предпочита да подаде оставка при посочените от нея условия, съобщи Асошиейтед прес.

Лидерът на парламентарната група на управляващата консервативна партия Чхун Джин-сок каза след продължила час среща с Пак Гън-хе, че тя е готова да приеме оттегленото сега от нейната партия предложение тя да подаде оставка през април, а през юни да има президентски избори.

По думите на Ли Джон-хьон, депутат от управляващата партия, присъствал на срещата, изглежда, че Пак Гън-хе се надява законодателите да приемат оставката ѝ, вместо да направят опит да я отстранят.

Пак е обвинена, че е помагала на близка своя приятелка да изнудва компании и да се меси в управлението.

Междувременно 5000 южнокорейци днес заведоха дело срещу президентката с искания за компенсации, предаде ДПА, която цитира агенция Йонхап. Ищците искат всеки от тях да получи обезщетение от 427 долара заради душевните страдания, причинени им от скандала с Пак Гън-хе. По думите на представляващия групата адвокат Куак Сан-еон президентката трябва да понесе отговорност за "извършването на престъпни дейности, злоупотребявайки с поста си". Куак Сан-еон, зет на покойния бивш президент Но Му-хен, започна да организира колективния иск от края на миналия месец.

Също днес осем бизнес лидери се явиха пред парламента, за да отговарят на въпроси дали са били подложени на натиск от Пак Гън-хе и приятелката ѝ Чхуе Сун-сил да даряват средства на неправителствени фондации, подкрепящи инициативи на президентката, в замяна на специално отношение, съобщи Ройтерс. Безпрецедентното изслушване бе предавано по телевизията.

Бизнесмените заявиха, че не са търсили облаги, когато са правили дарения за двете фондации в центъра на скандала. Но директорът на южнокорейския конгломерат "Джи Ес Груп" призна, че е трудно човек да откаже на правителството. Директорът на "Самсунг" каза, че Пак Гън-хе го е помолила на среща на четири очи да подкрепи инициативи за развитие на културата и спорта, но не е поискала конкретно пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят