Южнокорейската президентка ще се оттегли, ако има план за предаване на властта

Южнокорейската президентка ще се оттегли, ако има план за предаване на властта

Южнокорейската президентка Пак Гън-хе, замесена в скандал за корупция и злоупотреба с власт, заяви, че ще подаде оставка, ако парламентът предложи план за безопасно предаване на властта, съобщи Асошиейтед прес.

"Ще оставя въпроса за съдбата ми, включително за съкращаване на президентския ми мандат, да бъде решен от Националното събрание", каза Пак.

"Ако управляващата и опозиционните партии обсъдят и изготвят план за намаляване на безпорядъка в държавните дела и гарантиране на безопасно предаване на управлението, ще подам оставка като президент съгласно установените със закон срокове и процедури", допълни тя.

Опозиционните партии в Южна Корея бяха предупредили, че преди началото на декември ще предприемат действия за импийчмънт на президентката, ако тя не се оттегли. Такова гласуване се планира за петък.

Пак досега отказваше да подаде оставка и да признае вината си. Тя е обвинена, че е знаела, а вероятно и участвала в противозаконните действия на близка своя приятелка и на свои сътрудници, обвинени в изнудване, злоупотреба с власт и корупция.

Двете най-големи опозиционни партии планират да номинират специален прокурор, който да направи независимо разследване на скандала.

Главната опозиционна Демократична партия "Заедно" заяви, че изказването на президентката е уловка, направена с цел да избегне импийчмънт.

Пак може да се окаже първият южнокорейски лидер, подал оставка, откакто първият президент на страната Ли Син-ман напусна поста и избяга в Хавай през 1960 г. на фона на масови протести.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят