Южнокорейски военен кораб потъна след престрелка край границата със Северна Корея

Южнокорейски боен кораб със 104 души на борда потъна край оспорваната морска граница със Северна Корея в Жълто море след престрелка с неидентифициран плавателен съд, съобщиха осведомителните агенции в петък. Най-малко 59 моряци са спасени, останалите са в неизвестност. Южнокорейските власти се опасяват, че може да има много загинали.

Първоначално Сеул и местните медии изразиха предположение, че корабът с водоизместимост 1500 тона е бил ударен от севернокорейско торпедо. Впоследствие обаче говорител на южнокорейския президент и началникът на генералният щаб на южнокорейските въоръжени сили казаха, че не е ясно дали Северна Корея е замесена в инцидента.

Съобщенията в южнокорейските медии са противоречиви. Според някои от тях южнокорейски военен кораб открил огън срещу неидентифициран плавателен съд, който отвърнал на удара с торпедо. Според южнокорейската агенция Йонхап южнокорейски кораб открил огън срещу вражески съд, след като корабът на южнокорейския флот започнал да потъва. Не става ясно дали поразеният южнокорейски кораб е открил огън, или това е направил друг военен кораб на Южна Корея. Едно от многото съобщения гласи, че южнокорейски кораб е стрелял срещу ято птици.

Агенция Йонхап предаде, като се позова на говорител на президента, че в района около потъналия южнокорейски военен кораб не са били забелязани севернокорейски военни кораби.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?