Южнокорейският президент иска среща с Ким Чен-ун

Новият президент на Южна Корея Мун Дже-ин

Новият либерален президент на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че е склонен да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи Асошиейтед прес.

В реч преди днешната среща на Г-20 в Германия, Мун предложи двете Кореи да продължат традицията да събират разделените от войната семейства, да спрат враждебните действия по силно укрепената граница и да си съдействат по организацията на Зимните олимпийски игри през 2018 г., които ще бъдат в Пьонгчан, Южна Корея.

Той се обяви за диалог с Пхенян, но и за оказване на натиск за решаване на проблема с оръжейната програма на севернокорейския режим.

"Сегашната ситуация, в която няма контакт между властите в Южна и Северна Корея, е много опасна. Готов съм да се срещна с председателя Ким Чен-ун по всяко време и на всяко място, ако това ще предостави възможност за стихване на напрежението и конфронтацията на Корейския полуостров", каза Мун.

Във вторник Северна Корея извърши най-успешното си досега ракетно изпитание - на междуконтинентална балистична ракета - което породи тревоги за сигурността сред международната общност.

Споделяне

Още от Свят