Южнокорейският президент няма намерение да намалява санкциите срещу Пхенян

Мун Дже-ин

Южнокорейският президент Мун Дже-ин не планира да намали санкциите срещу Северна Корея, за да има среща на високо равнище между Пхенян и Сеул, предаде Ройтерс, цитирайки южнокорейската агенция Йонхап.

По отношение на предложението на Пхенян да разговаря със САЩ за денуклеаризация на Корейския полуостров Мун каза, че още е рано за оптимизъм. Все още има много въпроси, по които имаме различия, заяви той, съобщи Франс прес.

Мун отхвърли твърденията, че на КНДР са правени тайни предложения, които да я убедят да преговаря. "Не е имало никакви тайни споразумения със Севера. Подарък за Севера няма да има", заяви той, цитиран от говорителя на опозиционната Партия на добродетелта и бъдещето.

Мун се срещна в президентския дворец с ръководители на парламентарно представени партии, след като негови пратеници бяха в КНДР и казаха, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун е готов да наложи мораториум върху ядрените и ракетните си опити, ако Съединените щати преговарят с него.

Южнокорейският лидер изтъкна, че страната му трябва да поддържа тясно сътрудничество със САЩ. Според него дискусиите за денуклеаризация на Корейския полуостров ще доведат до резултат, чак "когато Южна Корея и САЩ ще имат общи позиции" по въпроса.

"Междукорейските дискусии няма да са достатъчни, за да постигнем мир", каза той.

Южнокорейските медии предпазливо приветстват днес предложението на Севера да разговаря със САЩ за денуклеаризация на Корейския полуостров - до момента тема табу, но същевременно изразяват съмнения дали това е искреното желание на режима в Пхенян.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?