Южнокорейският заложник в Ирак бе обезглавен

Иракската групировка "Джихад и обидинение" изпълни заплахата си и обезглави южнокорейския заложник Ким Сун Ил след изтичането на срока на обявения ултиматум, съобщи телевизия Ал Джазира.

Говорител на Министерството на външните работи в Сеул потвърди, че е било намерено тялото на южнокорейския заложник, предаде АФП.

По-рано във вторник саудитска информационна агенция, като се позовава на заявление на посредник - иракски гражданин, водещ преговорите, съобщи, че иракските похитители на южнокорейския гражданин са отложили изпълнението на заканата си и са се съгласили на удължат срока за преговори за по-нататъшната му съдба.

Ким Сун Ил, който работеше в корейска търговска компания, беше похитен на 17 юни заедно с иракски сътрудник на същата компания. Заложниците са били похитени заедно с три камиона и един лек автомобил.

Иракската въоръжена групировка заплашваше да убие заложника от Южна Корея, ако Сеул не прекрати сътрудничеството си американската администрация в Ирак. Кадрите с обръщението на членовете на групата към южнокорейското правителство показа в понеделник катарският сателитен телевизионен канал Ал Джазира.

"Ние ви молим да махнете вашите войници от нашата земя и да не пращате нова войска, иначе ние ще ви пратим главата на този кореец", заявяваха похитителите.

33-годишният Ким, който работи за компания - доставчик на американската армия, казва: "Корейски войници, моля ви, махнете се оттук. Аз не искам да умра. Моят живот е важен".

Терористите заявиха, че принадлежат на групировката "Джихад и обединение", която се оглавява от йорданеца Абу Масаб ал Заркауи, свързан с терористичната мрежа Ал Каида. Миналия месец групировката на Заркауи обезглави американския заложник Ник Бърг.

Правителството в Сеул отхвърли искането на бунтовниците да прекрати плановете си за изпращане на допълнителни войски в Ирак и да изтегли корейските войски от страната. Южнокорейският външен министър Бан Кхи Мун призова похитителите на Ким Сун Ир, да го освободят.

В същото време обаче в Сеул бе създадена специална работна група, която целеше да направи всичко възможно да освободи заложника.

В момента в Ирак се намират 600 южнокорейски военнослужещи, в базата в град Насирия, на юг от Багдад.

Правителството на Република Корея се обърна към своите граждани с призив да се въздържат от пътувания в Ирак и заяви, че ще евакуира от страната южнокорейските граждани.

Шефът на компанията, за която е работил Ким Сун Ир, съобщи, че с него са държани още 10 чужденци. Между тях са европейски журналисти и служители на американска охранителна фирма.

Споделяне

Още от Свят