Южнокорейското разузнаване: КНДР разполага с богат арсенал за премахване на неудобни лица

Южнокорейското разузнаване: КНДР разполага с богат арсенал за премахване на неудобни лица

Арсеналът на севернокорейските специални служби включва множество разнообразни средства и приспособления за потайно ликвидиране на хора, неугодни за режима. Това съобщи днес пресцентърът на Националната разузнавателна служба (НРС) на Република Корея.

Подозрителна смърт

В понеделник на летище в Малайзия скоропостижно почина Ким Йон-нам, по-големият брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той потърсил помощ от околните, оплакал се пред дежурните лекари от смъдене в очите и световъртеж, после умрял в линейката на път за най-близката болница.

Отровни игли

Версиите за случилото се преди това се разминават. Първо медиите съобщиха, че Ким Йон-нам бил нападнат от две жени, вероятно свързани със севернокорейските тайни служби. Те го били проболи няколко пъти с отровни игли. "Агентите на КНДР имат различни приспособления в арсенала си, включително игли", разказа пред ТАСС събеседник от НРС.

По думите му през 2011 г. в Южна Корея бил задържан гражданин на Севера, готвел покушение срещу беглец от комунистическия режим. У него открили няколко инструмента за скришни убийства. "Единият беше химикалка, която с ред манипулации се превръщаше в спринцовка. От нея излизаше малка игла, покрита с високотоксична отрова", посочи разузнавачът.

Убийство от разстояние

У същия агент били намерени още два уреда за ликвидиране на нарочения "обект" от разстояние. Първо, маскирано като фенерче многозарядно устройство, изстрелващо капсули с отрова, с капацитет три изстрела на дистанция до 10 метра. Второ, химикалка, от която може да се изстреля един отровен куршум. "Нищо чудно убийците да са използвали подобно специално средство", смятат хората в пресцентъра.

Вид отрова

Всички тези устройства действали с едно и също отровно вещество. Анализът показал, че при попадане в организма то парализира дишането и спира сърдечната дейност. Противоотрова не съществува, а химикалът е много сложно да бъде открит при аутопсия. Ако наистина става дума за нападение с игли, Ким Йон-нам може да е отровен тъкмо с това вещество.

Циановодород или VX

Друга версия гласи, че минувач пръснал някаква течност в лицето на Ким Йон-нам. Според болницата към Сеулския национален университет, в такъв случай симптомите на патологичните процеси в организма на загиналия сочат може би отравяне с парите на синилна (циановодородна) киселина.

"Преди да умре, той се оплакал от световъртеж и парене в очите след контакт с неизвестна течност. Много са малко веществата, които дават подобни симптоми и бързо водят до летален изход. Сравнително достъпна е например синилната киселина", разказа събеседник на ТАСС. В полза на тази версия говори и фактът, че продуктът е високо летлив, много бързо се изпарява, без да остави следи, смята лекарят.

Освен това според него Ким Йон-нам може да е бил третиран със специално разработен препарат - производно на отровните вещества тип VX (Ви Екс), големи запаси от които притежава по-специално Северна Корея. Окончателни изводи впрочем ще може да се правят само по данните от аутопсията, добави токсикологът.

Критики срещу КНДР

Ким Йон-нам открито е критикувал обществения строй в Северна Корея, споделяйки съмнения дали Ким Чен-ун може да управлява държавата. Изказвал се е така в интервюта за различни чуждестранни медии, включително пред свой приятел - японския журналист Йоджи Гоми.

След като през 2011 г. Ким Чен-ун наследил властта в КНДР от баща си Ким Чен-ир, живеещият тогава в Китай Ким Йон-нам заявил, че "управляващият елит в страната ще продължи днешния политически курс, а младият наследник на престола ще е символична фигура". "Трудно е да гледаш сериозно как властта за трети път се предава от баща на син", отбелязал той. Усъмнил се и дали по-малкият му брат е готов да се разпорежда с абсолютна власт, след като "е тренирал само година или две".

Според медиите властите в КНДР дори помолили Ким Йон-нам да не критикува политическия режим в страната; той обаче не се отказал да разговаря с журналисти.

Убийство по заповед на брат му

Специалистът по КНДР Ким Гън-сик, професор по политология в южнокорейския университет "Кенам", твърди, че починалият в Малайзия брат на севернокорейския лидер е убит по лична заповед на Ким Чен-ун - бил е заплаха за едноличната му власт.

"По този начин Ким Чен-ун ликвидира всъщност един потенциален конкурент, макар той да нямаше в момента реални шансове да оглави Северна Корея - каза експертът пред телевизия Уай-Ти-Ен. - "Младият пълководец" обаче явно не е пожелал да се примири дори с теоретичната възможност за това."

В КНДР "властта се предава от баща на син и Ким Йон-нам като по-голям брат формално е имал повече права" да заеме ръководния пост "от Ким Чен-ун". "Затова сегашният лидер на КНДР навярно се е страхувал при нестабилност в страната Ким Йон-нам да не поведе опозиционните сили, да не стане един вид знаме за тях. Съдбата му е била кажи-речи предрешена, когато Ким Чен-ун е застанал начело на Северна Корея", обясни аналитикът.

Следен от атентатори

На брифинг за депутати от парламента директорът на южнокорейското разузнаване И Бьон-хо заяви, че тайните служби на Севера, тръгнали на лов още преди пет години, са следели Ким Йон-нам, откакто брат му Ким Чен-ун е на власт, но не са могли да го доближат поради охраната, предоставена от китайските власти. Убийците дочакали сгоден случай чак на летището в Куала Лумпур.

Той потвърди също, че Ким Йон-нам е бил отровен, но още не се знаят всички обстоятелства около станалото. И Бьон-хо отбеляза, че НРС е разбрала за инцидента едва четири часа по-късно.

По-големият брат на вожда

Ким Йон-нам бе най-големият син на бившия ръководител на КНДР Ким Чен-ир, роден от извънбрачната му връзка с известната севернокорейска актриса Сон Хе-рим. Смятан известно време за най-вероятния приемник на баща си на висшия пост, той обаче изпадна в немилост след опит да влезе в Япония с фалшив паспорт през 2001 г. и оттогава живееше в чужбина, по-специално в китайския анклав Макао и в Сингапур.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?