Южнокорейци посетиха свои роднини в Севера

Група възрастни граждани на Южна Корея преминават границата с Корейската народнодемократична република, за да посетят роднини от Севера, съобщи ББС.

Двеста корейски семейства бяха избрани да участват в подобна програма през 2000 година, но заради политическо напрежение бе прекратена преди две години. Възобновяването на програмата се приема като знак за възможно затопляне на отношенията между двете страни.

През следващите шест дни семействата ще се срещнат в курорта Кумган на севернокорейското източно крайбрежие.

За последно подобна среща е била проведена през октомври 2007 година. Пхенян се съгласи за възобновяване на програмата минали месец в рамките на лекото отслабване на напрежението със Сеул и САЩ по въпроса за ядрената и ракетната си програми.

За срещата в курорта Кумган (Диамантена планина) са били избрани обаче само 200 от десетки хиляди разделени семейства от Корейската война (1950-1953), допълва Интерфакс.

От края на войната насам между Северна и Южна Корея няма телефонна. 

80-годишна жена, която ще има възможност да се види с двете си по-малки сестри и с по-малкия си брат, които живеят в Северна Корея,  за пръв път от 60 години, каза пред Асошиейтед прес, че никога не е мислила, че срещата може да бъде възможна.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?