ЮЗУ става лятна академия за училищни директори от Балканите

Югозападният университет /ЮЗУ/ "Неофит Рилски" в Благоевград може да стане лятна академия по мениджмънт на образованието за училищни директори от балканските страни.

Товасе предвижда да стане по бъдещ проект "Балканско академично сътрудничество за мениджмънт на образование", съобщи проф. Петър Балкански от ЮЗУ, цитиран от БТА.

В резултат на тригодишен българско-холандски проект "Трансформация на управлението на образованието в България" е създадена междууниверситетска магистърска програма по мениджмънт на образованието, каза още проф. Балкански. В нея участват СУ "Св. Климент Охридски", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", ЮЗУ, Шуменският университет "Еп. Константин Преславски" и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий". След завършване на едногодишната магистърска програма се получава международно признат сертификат по мениджмънт на образованието, с който може да се кандидатства и за работа в чужбина.

Програмата е основно за директори на средни училища. По нея се обучават студенти от две години. Магистърска степен по мениджмънт на образованието са получили вече 325 души, каза проф. Петър Балкански. Две трети от студентите са били директори на училища и учители.

Сертификат за право на преподаване на мениджмънт на образованието до момента имат 45 преподаватели от петте висши училища. Те са преминали курс на обучение в Холандското училище по образователен мениджмънт. Предвижда се такова право да придобият 70 преподаватели от петте наши университета.

Споделяне

Още от България