За 1 година британският търговски сектор е изгубил 85 000 работни места

За 1 година британският търговски сектор е изгубил 85 000 работни места

Секторът на търговията във Великобритания е загубил 85 000 работни места през последните 12 месеца под влиянието на несигурността около Брекзит и подема на онлайн покупките, които са все по-популярни сред потребителите. Това сочи проучване на асоциацията Британски консорциум за търговия на дребно, цитирано от Франс прес.

Асоциацията, която обединява професионалисти от търговията, очерта мрачна картина на случващото се в сектора, който пострада през последните години от многобройни фалити и преструктурирания, най-вече при облеклото и ресторантите.

Според данните на Британския консорциум за търговия на дребно броят на служителите в сектора се е свил с 2,8 процента през третото тримесечие на годишна основа, което е чиста загуба на 85 000 работни места.

Проучването показва, че става дума за 15-о поредно тримесечие на спад. То се основава на официалните данни на Националната статистическа служба, според които в сектора е имало 3 милиона работни места през третото тримесечие на 2018 година. Тази ситуация контрастира с британския трудов пазар, който като цяло остава стабилен с безработицата от 3,9 процента в края на август, което е близо до 45-годишен минимум.

Въпреки че четвъртото тримесечие би трябвало да бъде по-добро за търговията с Черния петък през ноември и Коледните празници, Британският консорциум за търговия на дребно очаква трудовият пазар в сектора да продължи да изпитва трудности под влиянието на структурни промени и засилена конкуренция.

"По-слабото търсене сред потребителите и несигурността около Брекзит продължават да поддържат натиск върху търговците, които и без това трябва да се справят с преструктурирането на сектора", когато онлайн продажбите изпреварват посещенията във физическите магазини. Това твърди генералният директор на Британския консорциум за търговия на дребно Хелън Дикинсън.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?