За 1 година британският търговски сектор е изгубил 85 000 работни места

За 1 година британският търговски сектор е изгубил 85 000 работни места

Секторът на търговията във Великобритания е загубил 85 000 работни места през последните 12 месеца под влиянието на несигурността около Брекзит и подема на онлайн покупките, които са все по-популярни сред потребителите. Това сочи проучване на асоциацията Британски консорциум за търговия на дребно, цитирано от Франс прес.

Асоциацията, която обединява професионалисти от търговията, очерта мрачна картина на случващото се в сектора, който пострада през последните години от многобройни фалити и преструктурирания, най-вече при облеклото и ресторантите.

Според данните на Британския консорциум за търговия на дребно броят на служителите в сектора се е свил с 2,8 процента през третото тримесечие на годишна основа, което е чиста загуба на 85 000 работни места.

Проучването показва, че става дума за 15-о поредно тримесечие на спад. То се основава на официалните данни на Националната статистическа служба, според които в сектора е имало 3 милиона работни места през третото тримесечие на 2018 година. Тази ситуация контрастира с британския трудов пазар, който като цяло остава стабилен с безработицата от 3,9 процента в края на август, което е близо до 45-годишен минимум.

Въпреки че четвъртото тримесечие би трябвало да бъде по-добро за търговията с Черния петък през ноември и Коледните празници, Британският консорциум за търговия на дребно очаква трудовият пазар в сектора да продължи да изпитва трудности под влиянието на структурни промени и засилена конкуренция.

"По-слабото търсене сред потребителите и несигурността около Брекзит продължават да поддържат натиск върху търговците, които и без това трябва да се справят с преструктурирането на сектора", когато онлайн продажбите изпреварват посещенията във физическите магазини. Това твърди генералният директор на Британския консорциум за търговия на дребно Хелън Дикинсън.

Още от Бизнес