За 10 г. над 44 хиляди българи са получили турско гражданство

44 040 български граждани са получили турско гражданство през последните 10 години, съобщи турският министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер, цитиран от БТА.

Това са около 1/3 от общо 124 647 чужденци, получили турско гражданство през този период.

Миналата година турското правителство обяви амнистия специално за българските граждани от турски произход, с която няколко хиляди български турци, пристигнали с туристически визи в Турция, получиха турско гражданство, без да се налага да изчакват предвидения в закона престой от пет години в страната.

След гражданите на България втората по големина група на граждани, сдобили се с турско гражданство, е тази от Азербайджан - 15 588 души. Следват руските граждани - 7518.

Руснаците са един от главните купувачи на имоти в Турция, притежават много фирми и работни места, особено в района на Анталия, поради което я наричат "Малката Москва".

6733 кипърски турци, 6000 афганистанци и 3700 сирийци също са получили турско гражданство през последните 10 години.

Пак по данни на турския вътрешен министър, представени пред парламента, през този период 327 964 турски граждани са се отказали от турското си гражданство, а на 8244 то е било отнето.

На четирима души е отнето турското гражданството заради шпионаж, а на петима - заради дезертиране от задължителната военна служба в чужбина.

Част от турските граждани, които живеят в Германия, се отказват от турското гражданство, за да получат германско, тъй като германските закони не позволяват двойното гражданство.

През 2012 г. 39 158 чужденци са получили разрешение за работа в Турция, а на 52 538 чужденци е било дадено право на престой с образователна цел.

Споделяне

Още от Балкани