За 10 г. Първанов и Марин не са дали убежище на никого

За двата си мандата президентската двойка Георги Първанов Първанов – Ангел Марин не е предоставила убежище на нито един чужденец. От 2002 до 2011 г. молби с искане за убежище са подали 156 лица от 36 страни, но нито една не е била уважена. Това стана ясно от справка на президентството. За четири души, граждани на три страни, предишният вицепрезидент не е приел предложенията на комисията за предоставяне на убежище. Проф. Благой Видин, който е бил член на комисията, каза че тя е била на мнение, че съществуват всички правни основания и хората биха могли да получат убежище.

В сряда вицепрезидентът Маргарита Попова представи новият председател на Комисията по предоставяне на убежище Лиляна Станкова и другите нейни членове. До 2011 г. Станкова е била ръководител на група към Съвета по европейски въпроси към МС на тема "Свободно движение на хора".

В състава на комисията са професорът по международно право и международни отношения Благой Видин, който е бил член на същата комисия и в екипа на предходните президент и вицепрезидент, Кина Събева - председател на основания от БЧК Български съвет за бежанци и мигранти, съдията в СГС Николай Димов - също от предишната комисия, доц. Николай Добрев, лектор по международно публично право, преподавател в НБУ, УНСС и във Военната академия, също член на предишната комисия по предоставяне на убежище.

Най-много молби за убежище през предишните години са постъпвали от Армения /37/, Афганистан /26/, Нигерия, Бангладеш, Руската федерация, Турция.

За първите три месеца на настоящата 2012 г. новият екип е решил три преписки от останалите към началото на годината пет неприключени, посочи вицепрезидентът Попова. Става въпрос за петима искащи убежище чужди граждани - от Бангладеш, Нигерия, Афганистан и Русия. За първите три месеца на настоящата година има подадени молби от 7 души - граждани на Украйна, Турция и Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?