За 10 години Либия още не е приключила ликвидирането на химическия си арсенал

Докато сирийският режим е подложен на международен натиск да се освободи от химическите си оръжия, Либия, започнала този процес през 2004 г., все още работи по унищожаването на остатъците от наследения от Муамар Кадафи арсенал, пише в сряда агенция Франс прес.

Сирийският президент Башар Асад увери миналата седмица, че страната му ще унищожи огромния си химически арсенал - "много сложна в техническо отношение" операция, която според него ще струва един милиард долара и ще трае не по-малко от година. Както показва либийският пример обаче, операцията може да отнеме много повече време, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

В Либия този процес продължава от 2004 г. насам. Смятана за престъпна държава при бившия режим на сваления диктатор Кадафи, Либия обяви, че се освобождава от химическия и ядрения си арсенал в опит да изчисти репутацията си пред Запада. През 2004 г. Триполи се присъедини към международния договор за забрана на химическите оръжия и към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). При подписването на договора Либия разполагаше с 13 тона иприт, но режимът увери, че е унищожил мунициите, позволяващи използването му.

По онова време официално бяха унищожени около 54 процента от запасите от иприт, около 40 процента от химическите продукти, използвани за производството на оръжия, и над 3500 бомби за отровни химически вещества.

След избухването на бунта срещу режима на Муамар Кадафи, убит от бунтовници през октомври 2011 г., контролираният от експерти на ОЗХО процес беше прекъснат, преди да бъде възобновен през декември 2012 г.

"Унищожаването на химически продукти се извършва на етапи и последната фаза обхвана периода от декември 2012 до май 2013  г.", без с това обаче работата да приключи, заявил за АФП говорителят на либийския генерален щаб Али Шихи.

Досега "Либия се е освободила от 95 процента от запасите си от иприт и се е ангажирала да унищожи окончателно останалото най-късно през 2016 г.", уточни полковник Шихи.

Най-големите запаси от газ иприт се намират в склад в град Роагха, на 700 км южно от столицата Триполи. "Складираните химически вещества в тези складове са предмет на стриктно наблюдение и драконовски контрол от страна на Либия и международната общност", отбеляза Шихи.

"Ситуацията е много успокояваща, не е имало нито заразяване, нито изтичане, не са установени и никакви липси", допълни той.

Либийският външен министър Мохамед Абделазиз съобщи, че наскоро с Вашингтон е било подписано споразумение за оказване на помощ на Либия за унищожаване на остатъка от химическите ѝ оръжия. "В началото на септември сключихме споразумение за техническо съдействие със САЩ, за да може Либия да се освободи от химическото си оръжие", каза Абделазиз, уточнявайки, че се очаква през следващите дни в страната да пристигне екип от американски експерти.

Съедините щати ще финансират 80 процента от технологията и оборудването, които ще се използват при операцията, останалото се осигурява от Германия, каза министърът, без да назове стойността на операцията.

При унищожаването ще се използват най-нови технологии, за да не пострада околната среда, подчерта Абделазиз.

Министърът обясни, че споразумението обхваща унищожаването на оръжията с иприт и на отровните и опасни химически продукти, като уточни, че либийските запаси от уранов концентрат засега няма да бъдат унищожавани.

Според него "Либия очаква да научи дали урановият концентрат може да се използва за мирни цели в атомната енергетика или да бъде продаден на държави, които използват този продукт за мирни цели".

В края на 2011 г., след бунта, свалил режима на Кадафи, запас от уранов концентрат беше открит в оръжеен склад в град Себха (Южна Либия). През декември 2011 г. либийските власти, в сътрудничество с инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), се заеха да обезопасят този запас.

Центърът за стратегически изследвания в Триполи обаче настоя пред властите в страната "да използват урановия концентрат за нуждите на промишленото и селскостопанското развитие и за производство на чиста енергия".

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?