За 10 хил. лв. чужд консултант ще лобира пред ЕС за ІІІ и ІV блок?

Правителството ще сключи договор за по-малко от 10 хил. лв. с консултант, който да помага на страната ни при предстоящите преговори с Европейската  комисия и страните от ЕС по възможностите за обратното въвеждане в експлоатация на спрените на 31 декември 2006 г. ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно в петък след изявление на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в парламента и последвало обяснение от пресцентъра на ведомството му. 

Очаква се идната седмица да бъде сключен договорът с консултанта, каза още Овчаров. Неговата задача ще е да проучи още веднъж опита на Литва и Словакия, които бяха в подобна ситуация преди две години, за да се види кои са целесъобразните стъпки, които страната ни може да предприеме, обясни министърът.

Той припомни, че в подобна ситуация Словакия не е успяла да отвори отново реактор на атомната си централа.

По-късно от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката обясниха пред Mediapool, че не е обявявана обществена поръчка за избора на консултант, защото сумата, която ще се изхарчи за неговите услуги, е под 10 хил. лв. Това освобождавало ведомството от задължението да проведе процедура по Закона за обществените поръчки. Идната седмица ще бъде избран един от тримата кандидати за консултант, допълниха от ведомството, но не съобщиха имената им.     

Според неофициална информация на Mediapool, за консултант се спряга британската компания BNFL, която съветваше заедно с френската EDF предишното правителство за извеждането от експлоатация на І и ІІ блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тези два реактора бяха спрени в края на 2002 г. също като част от ангажиментите на България за присъединяването към Европейския съюз.

Според енергийни експерти обаче е несериозно да се смята, че за 10 хил. лв. може да се наеме консултант, който да свърши качествено работата по този толкова сложен казус. Ако искаме въобще да се получи нещо, трябва да се сключи договор с лобистка компания със сериозни позиции в Брюксел, а не фирма от бранша, каквато е BNFL. Дори и при предпочетен вариант за ползване на съветите на специализирана енергийна компания, то по-добрият избор е EDF, която имала по-силни лостове за влияние в Европейската комисия от британците, смятат специалисти.

Паралелно с търсенето на консултант, българското правителство е пред финализирането на екшън план с конкретни дипломатически и експертни стъпки по преговорите с Брюксел за ІІІ и ІV блок. Стратегията ще бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет идната седмица и се очаква да бъде одобрена в четвъртък, съобщи пред журналисти в парламента министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Преди това той отговори на депутатско питане за ходовете, които България ще предприеме за повторно пускане на двата реактора, спрени като част от изпълнението на  договора за членството на страната ни в ЕС.

В кампанията по формирането на екшън плана за спасяването на ІІІ и ІV блок вече са били включени българските евродепутати, каза от трибуната на парламента Овчаров. Стратегията ще се съгласува с политическите сили и с неправителствените организации, допълни той.

Екшън планът предвижда и дипломатически ходове, както и мероприятия под егидата на президента Георги Първанов в Брюксел. През март в София ще се проведе среща на европейските енергийни министри, на която също ще се обсъди съдбата на двата 440-мегаватови реактора. Двама зам.-министри - на икономиката и на външните работи, ще проведат консултации с всички страни от региона, които по думите на Овчаров ще са много по-засегнати от затварянето на ІІІ и ІV блок, отколкото България и са естествените съюзници на страната ни в борбата ѝ за промяна на европейската позиция по отношение на ІІІ и ІV блок.

След спирането на двата блока няма да има енергийна криза в страната, действащите в момента електропроизводствени мощности работят нормално, увери Овчаров. Според него криза може да възникне само при тежка авария в някои от основните електроцентрали. Проблемът е, че не може да участваме в покриването на енергийния дефицит в региона, който е около 20 млрд. квтч. По думите на Овчаров съседните държави през 2007 г. ще усетят последствията от извеждането от експлоатация на двете мощности и можем да използваме това като коз в разговорите с Брюксел.

Някои от чиновниците на Европейската комисия трябва да излязат иззад барикадите на идеологическото си мислене по отношение на ядрената енергетика, заяви Овчаров. По думите му първите стъпки в тази насока е направила последната комуникация с Брюксел от началото на годината, която дава надежди, че ще има промяна в позицията на ЕК и на някои ключови държави членки на ЕС, които към момента не позволяват това. Вече сме пълноправни членове на ЕС и можем да повдигаме дискусии на равни начала, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?