Цветлин Йовчев:

За 100 дни от МВР са освободени 350 души, а ГЕРБ махнаха 537

За 100 дни от МВР са освободени 350 души, а ГЕРБ махнаха 537

През първите 100 дни на кабинета "Орешарски" вътрешният министър Цветлин Йовчев е освободил 350 служители.

Това съобщава самият той в интервю за в. "Преса", уточнявайки, че за същия период от време бившите управляващи от ГЕРБ за махнали 537 души.

"Има хора, които са добри професионалисти, но не са подготвени да бъдат ръководители. Има хора, за които се убедих, че не мога да разчитам на тях, защото не се водят изцяло по професионалната лоялност, задълженията и закона", обяснява Йовчев.

В опит да контрира обвиненията към правителството, че през последните седмици извършва сериозна политическа чистка в администрацията, силовият вицепремиер представи подробна справка с уволненията при кабинета "Борисов" и сега.

"240 са държавните служители, с които ГЕРБ се разделя, при нас те са 132. Още един важен показател - 126 са освободените ръководни служители при ГЕРБ, 57 са при нас", казва Йовчев, добавяйки, че принудително отстранените от кабинета "Орешарски" са 47, а при ГЕРБ - 62.

Продължаващите близо 90 дни антиправителствени протести министърът определи, като "проява на агресия, която е дълбоко в обществото."

"Дори протестът да затихне напълно, това не значи, че сме разрешили тази криза. Тя може да избухне във всеки момент, когато има повод за това. В разделението си ние се върнахме в периода от 90-те години, който бяхме забравили", казва още Йовчев.

По повод бежанската вълна от Сирия, вътрешният министър отново коментира, че има опасност от нахлуване на терористи заради конфлика в близкоизточната страна.

"Разработили сме конкретни мерки с ДАНС и разузнавателните служби. Те ще имат хора, които ще са на място при първоначалното задържане на бежанците, при оформяне на техните документи, преди разпределението им в местата за настаняване, за да минимизираме този риск", обяснява Йовчев.

Йовчев смята, че е важно обществото да разбере, че кризата в Близкия изток няма да приключи бързо и хората, които търсят убежище на територията ни, няма да напуснат скоро.

"Продължителното развитие на кризата може да доведе до промяна в съседните на Сирия страни, така че да се промени и политиката им по отношение на бежанците, което може да създаде по-тежки условия за България", казва министърът.

Според него вероятността САЩ да поиска летището в Сарафово за база, както и България да участва по някакъв начин във военни операции, е малка.

Споделяне

Още от България