За 100-те дни Тръмп държа най-президентската си реч досега, но все така популистка

Президентът избра по-умерен тон, обеща "положителна" имиграционна реформа и нова страница на величието на Америка

Доналд Тръмп

Известявайки отгръщането на "нова страница на американското величие", президентът Доналд Тръмп се изправи за пръв път пред Конгреса и отправи призив за голямо преустройство на националната система на здравеопазване, за значително увеличаване на разходите за отбрана и за инвестиране на един трилион долара подобряване на рушащата се инфраструктура, съобщи Асошиейтед прес.

Той се придържаше към нехарактерен за изказванията му умерен тон и възкреси темите от речта си при встъпването в длъжност, когато поантата бе "Америка ще е първа", но в по-помирителен вид.

Пазарите останаха разочаровани от липсата на конкретни предложения за намаляване на данъците и други предварително обявени от него планове.

Призивът му да се сложи край на "дребнавите битки" е поразителна промяна на грубата му риторика от времето на предизборната кампания и първите седмици от встъпването в длъжност.

"Това, на което сме свидетели днес, е възобновяването на американския дух. Нашите съюзници ще открият, че Америка отново е готова да води", заяви Тръмп, който акцентира в словото си пред двете камари на Конгреса на единството и силата на Америка и към приятелите, и към враговете.

За разлика от предишните му коментари, които предизвикаха тревога сред съюзниците на САЩ в Европа, президентът огласи подкрепата си за НАТО.

Речта бе подготвена така, че да покаже, че Тръмп е способен да представя възгледите си по по-позитивен начин. Според повечето коментари това е най-президентската реч на Тръмп досега, но дори в нея той не се отлепи от популизма и грижата за рейтинга си.

Tръмп говори след първите 100 дни на управлението си, като този път демонстрира повече умереност отколкото по време на кампанията и смекчи риториката си. Този път той се въздържа от нападки към демократите и призова за обединение на нацията.

Тръмп повтори обещанията си да създаде работни места, да изгради стена по границата с Мексико, да унищожи "Ислямска държава", да увеличи разходите за отбрана и представи нови планове за имиграционна реформа.

"Смятам, че е възможна истинска и положителна имиграционна реформа, стига да се фокусираме върху следните цели: да увеличим работните места и повишим заплатите на американците, да укрепим сигурността на страната ни и да гарантираме спазването на законите ни", каза той.

Тръмп призова да бъде изоставена "сегашната система на нискоквалифицирана имиграция и да въведем на нейно място система, основаваща се на достойнствата".

В продължилата един час реч президентът на САЩ защити действията, предприети в първите дни след встъпването си в длъжност и омаловажи грешните ходове, които изправиха дори съюзниците на Вашингтон на нокти, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Той очерта популистки дневен ред и обеща да принуди компаниите да върнат производствата си в Съединените щати. Той обяви, че подготвя "историческа данъчна реформа" с по-ниски данъчни ставки за американските компании, за да бъдат по-конкурентоспособни. Тръмп обеща и "огромни данъчни облекчения за средната класа". "Трябва да задвижим отново мотора на американската икономика и да направим така, че за нашите фирми да бъде лесно да правят бизнес в САЩ и да бъде трудно да напуснат", заяви Тръмп.

В тази реч, която бе прелюдия към борбата за бюджета за 2018 г., която ще се води в контролирания от републиканците Конгрес, президентът поиска от законодателите да гласуват историческото увеличение на военните разходи (54 милиарда долара, което е близо 10 процента).

Президентът на САЩ замени досегашната си нападателност и личните обиди с по-въздържан тон, като дори призова за двупартиен подход в решаване на проблемите: "Защо да не обединим най-накрая сили и не свършим работата и то по правилния начин?". При все това той отново използва израза "радикален ислямски тероризъм", който дори съветникът му по национална сигурност отхвърля като предизвикващ полемика, и предупреди за опасността от "безразсъдното" и "безконтролно" допускане на бежанци и имигранти от страни, свързани с екстремистки групировки.

Тръмп призова съюзниците от НАТО да спазят ангажиментите си за разходите за отбрана и намекна, че САЩ са готови да градят нови партньорства. Това може би е протягане на ръка към Русия за сътрудничество в Сирия и на други места, отбелязва ДПА.

В същото време президентът подчерта важното значение на НАТО като съюз, родил се в борбата срещу нацизма и издържал проверката на Студената война. Тръмп обеща, че с помощта на американските съюзници, включително държавите от мюсюлманския свят, "Ислямска държава" ще бъде заличена от лицето на планетата.

Тръмп представи общите насоки на планираните от него промени в здравната система. Едно от основните му предизборни обещания бе отменянето на здравната реформа на Барак Обама.

В речта си държавният глава обеща хората с предшестващи здравни проблеми да имат достъп до медицинско застраховане. Тръмп възнамерява също така да позволи купуването на застраховки в различен щат от този по местоживеене. Плановете му предвиждат още данъчни кредити и здравни спестовни сметки, които да помогнат на американците да си купят медицинска застраховка.

В същото време Тръмп даде да се разбере, че ще премахне изискването всички граждани на САЩ да имат медицинска застраховка. "Задължаването на всички американци да си купуват одобрена от правителството медицинска застраховка никога не е било правилното решение за Америка", подчерта той.

Скъсвайки с традицията, демократите, които са малцинство и в двете камари на Конгреса, устроиха студен прием на президента, избран като кандидат на републиканците. Повечето от тях седяха по местата си със скръстени ръце и безизразни лица. Те посрещнаха с неодобрителни възгласи обещанието за скорошно издигане на стена по границата с Мексико и се изсмяха, когато Тръмп се похвали, че е започнал да "пресушава блатото" в столицата, борейки се срещу конфликтите на интереси. Някои от демократите си бяха сложили значки в подкрепа на здравната реформа на своя съпартиец Обама.

Републиканската част от залата аплодираше всеки път, когато президентът си поемаше въздух, и при всяко споменаване на големи проекти като изграждането на петролопроводи, издигането на стена по мексиканската граница, борбата срещу радикалния ислямски тероризъм или просто при споменаването на лозунга "Да направим Америка отново велика", отбелязва Франс прес.

В директен призив за сътрудничество между двете основни партии в Съединените щати, Тръмп се обърна към демократите със следните думи: "Защо не обединим сили, за да свършим най-накрая работата и то както трябва?"

Формалният отговор на демократите на речта на президента бе даден от бившия губернатор на щата Кентъки Стив Бишиър. Асошиейтед прес отбелязва, че той е говорил с популистки тон, обвинявайки Тръмп, че иска да лиши американците от достъпни здравни застраховки и че е защитава интересите на Уолстрийт.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?