За 12 години са подписани седем различни споразумения

Първите протоколи за намерение да се строи нефтена тръба от Бургас до Александруполис са подписани от България, Гърция и Русия на 16 септември 1994 г. в Москва. Две години по-късно се парафира протокол за проучване, проектиране и изграждане на петролопровода. В края на 1997 г. е подписан и меморандум за сътрудничество между страните за подпомагане на проекта.

През февруари 2001 г. в София вече се обсъжда трасето на петролопровода. Година по-късно в Москва се подписва ново споразумение, с което трите страни вече подкрепят самия строеж на тръбат. Първото разпределение на акциите е 41 на сто за руските компании, 39 на сто за гърците и 20 на сто за българската страна. През март 2002 г., София решава да се създаде фирма, в която и трите държави да имат по 33 процента. Дни по-късно Русия подкрепя  равното дялово участие.

През ноември 2002 г. българското правителство съобщава, че 9 фирми са пожелали да участват в проекта и да финансират българския дял. Това са "Газстроймонтаж", "Главболгарстрой", "Интернефтигазмонтажи", "Лукойл", "Магнум 07", "Минстрой холдинг", "Монолит 3", "Химремонтстрой", “Холикон". По-късно още две фирми заявяват интерес - "Контролно-заваръчни устройства" и "Трансстрой- Бургас" .

През април  2003 година е учредено акционерно дружество "Трансболкан ойл пайплайн България", в което държавата притежава златна акция с номинал 1000 лв.

Точно след две години в София е подписан нов меморандум за сътрудничество между правителствата на България, Гърция и Русия за изграждане на петролопровода. Същата година в София се взема решение за обща входна инфраструктура на двата проекта за петролни тръби – Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора. След конкурс е избран за проектант  за съоръжението -  компанията “Универсален терминал Бургас”, чиито акции се притежават от държавната “Техноекспортстрой” и частната компания “Фронтиер”. На 3 май 2006 г. държавата се оттегля от "Трансболкан ойл пайплайн България". На 1 юни кабинетът решава, че страната ще се представлява в проекта от "Проектна компания Нефтопровод Бургас - Александруполис-БГ" -  АД, в която участват "Универсален терминал Бургас" (75%) и държавната "Булгаргаз" (25%)

През септември 2006 г. в Атина, президентите на България Георги Първанов и на Русия Владимир Путин и министър-председателя на Гърция Константинос Караманлис подписват декларация за сътрудничество в областта на енергетиката, в която е дадена поредната политическа подкрепа за проекта. В края на октомври в Москва е преразпределено отново участието– Русия получава 51 на сто, а останалите 49 процента са за България и Гърция.

През февруари 2007 г. в Бургас на експертно ниво беше парафиран текстът на тристранното споразумение, който се подписа днес в Атина. Малко по-късно кабинетът извади от проекта частната компания “Фронтиер”, анулирайки решението си за обща входна инфраструктура за двете тръби.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?