За 13 291 деца в София не достигат места в детските градини

За 13 291 деца в София не достигат места в детските градини

За 13 291 деца в София няма места в детските градини. Това става ясно от отговора на столичния кмет Йорданка Фандъкова до общинския съветник от БСП Борис Цветков.

Тези данни обаче са само на базата на подадените молби от родителите в електронната система за прием и не е ясно колко още деца, родени в София, остават извън детските заведения, коментира Цветков.

Най-голям дефицит на места за прием има в яслените групи. 4440 деца, родени през 2010 г., и още 3561 деца, родени през 2011 г., са извън яслите въпреки желанието на родителите им да посещават детско заведение.

Отделно за детска градина чакат 2210 деца, родени през 2008 г., и още 3080 деца, родени през 2009 г.

До края на годината ще бъдат открити 6 нови сгради на детски градини в районите Надежда - ОДЗ 171, Кремиковци - ОДЗ 140, Илинден – ОДЗ 52, Лозенец – ЦДГ 174, Слатина – ОДЗ 65 и Овча купел – ЦДГ 141. С пускането на тези нови сгради ще се осигурят около 400 нови места, обеща столичният кмет.

През следващата година по план трябва да започне строителството на 6 нови сгради в районите Надежда, Слатина, Оборище, Витоша, Нови Искър и Панчарево.

Над 134 млн. лв. са вложени в детски градини

Всяко едно ново разкрито място в детска градина струва на Столичната община 22 379 лв., става ясно от отговора на Йорданка Фандъкова. В него е посочено, че “в периода 2006–2012 г. инвестициите в строителство в общински образователни структури са инвестирани 134 277 547 лв. Разкрити над 6000 нови места за прием на деца”.

Средно строителството на една детска градина излиза на общината около 2 млн. лв. Ако в нови забавачки са инвестирани 134 млн. лв., това би означавало през последните шест години да са построени 67.

В жк. Дружба няма построена нова сграда на детска градина или разширение на съществуваща, въпреки че не достигат много места, коментира Борис Цветков. Според него приоритетно трябва да се осигурят места за всички желаещи да посещават забавачка чрез строеж на нови сгради и едва след това да се прави обновяване на старите детски градини и ясли.

Нарушения в строителството на забавачки

В няколко столични района са установени нарушения при строежа на забавачки. Възлагането е ставало без да се прави обществена поръчка, а неизпълнени дейности са били фактурирани, посочи Борис Цветков. Такива нарушения са били установени в районите Младост и Триадица, като от БСП имат и съмнения за район Възраждане.

В някои райони на София липсата места в детските градини, тъй като сградите, които трябва да се ползват, са дадени на общинската или районната администрация. В други случаи са настанени частни детски градини. Проблемът съществува в районите Изгрев, Младост 1, Красно село, Люлин 6, каза Борис Цветков.

Не се изпълняват и решения на Столичния общински съвет (СОС), свързани с някои детски градини. Още през април съветниците решиха да се събори опасна сграда на ул. "Победа" в район Оборище и на нейно място да се построи забавачка. Събарянето на опасната сграда трябваше да започне до месец от взимането на решението. И до днес обаче в сградата се помещава общинската фирма “Озеленяване”, става ясно от отговора на столичният кмет. Тя обещава в плана за 2013 г. да бъде заложено събарянето на сградата и построяването на нова забавачка за четири групи деца.

Всички 5 и 6-годишните софиянчета са на предучилищна подготовка

Всички деца на 5 и 6 годишна възраст ходят на предучилищна подготовка, става ясно от отговора на столичният кмет. “Децата, родени през 2006 г., са обхванати в 99 общински училища и 7491 деца в общински детски заведения.”

За учебната 2012/2013 г. са осигурени условия за прием на 5-годишните като са сформирани 36 групи в 30 общински училища. Към момента има записани 623 деца, а свободните места са 184.

През 2011 и 2012 г. са разкрити общо 62 подготвителни групи за прием на 5-годишни деца в детски градини и училища. От тях 36 групи са в училища, а 26 в забавачки. За разкриването на училищните подготвителни групи са инвестирани над 2.3 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България