За 17 години 18 хил. чужденци са потърсили убежище у нас

От 1993 г. до края на май 2010 г. 18 378 чужденци са потърсили закрила у нас, от тях 1497 са получили статут на бежанец, съобщи в понеделник БТА Борис Чеширков от Върховния комисариат за бежанците на ООН в България (ВКБООН).

Като начална година е посочена 1993 г., защото оттогава България започва да дава статут на бежанци на чужди граждани.

Втората форма на закрила или допълнителната, е т.нар. хуманитарен статут, като за същия период такъв статут у нас са получили 4359 чужденци, посочи служителят.

За миналата година 413 чужденци са потърсили закрила в България, от тях шестима са получили бежански статут, а 45 са получили хуманитарен статут, което опровергава страховете за наплив на чужденци от трети страни, които чрез нас се опитват да влязат в страни от Западна Европа.

Бежанците, които идват у нас, са основно от Ирак и Афганистан, от някои страни от Близкия изток, от Азия и Северна Африка.

ВКБООН и Асоциацията за интеграция на бежанци и мигранти са изготвили наръчник за правата и задълженията на признатите бежанци в България. Изданието съдържа синтезиран разбор на нормативната уредба, който е достъпен за чужденците с бежански или хуманитарен статут у нас.

Наръчникът ще служи за "практичен съветник" на признатите бежанци в България и ще бъде издаден на четири езика - български, английски, арабски и фарси.

Споделяне

Още от България