За 2 г. на България се пада да приеме 788 имигранти от Гърция и Италия

Това е част от плана на ЕК за разселване на 60 хиляди имигранти, за всеки от тях се плащат по 6 хиляди евро

За 2 г. на България се пада да приеме 788 имигранти от Гърция и Италия

Европейската комисия представи нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в ЕС. Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години. За всяка държава от ЕС, участваща в схемата, са предложени конкретни бройки, като от България се очаква да приеме 788 имигранти. За всеки приет по схемата имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин, предаде БТА от Брюксел в сряда.

Схемата предвижда нашата страна да приеме 343 имигранти, пристигнали в Италия (от общо 24 000), 229 от Гърция (от общо 16 000), както и 216 разселени мигранти. Разселените от Италия и Гърция имигранти ще бъдат онези, пристигнали от Сирия и Еритрея след 15 април тази година.

ЕК обаче може да предложи нова схема за разселването на мигранти, ако България бъде залята внезапно от бежанска вълна, съобщи в отговор на въпрос на пресконференция в белгийската столица еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

По думите на Аврамопулос, ако България бъде внезапно залята от имигрантска вълна, ЕК може да предложи на останалите държави в ЕС да поемат част от тази тежест. Дали такава внезапна вълна се е появила, ще оценяваме случай по случай, поясни той.

Аврамопулос добави, че при отчитането на внезапен имигрантски прилив, България може да бъде изключена от механизма за разселване, т.е. от нашата страна да не се очаква да приема мигранти, пристигнали в други държави. Допълнително България в такъв случай би могла да получи спешна помощ от ЕС, добави еврокомисарят.

Говорим днес за криза в Средиземноморието. Утре следващата криза може да бъде в Черно море, може България и Румъния да бъдат изправени пред същия проблем. Ако е необходимо, механизмът за разселване ще засегне и тази част на Европа, заяви еврокомисарят.

Комисията представи препоръки за приемането на имигрантите, като основното задължение е от тях да бъдат сваляни пръстови отпечатъци. Предвижда се също задълбочено сътрудничество със страните на произход на имигрантите, както и с доставчиците на интернет, за да се подсили борбата с каналджиите. Друга нова мярка е събирането на данни за плавателните съдове, използвани от престъпните мрежи на каналджиите.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева уточни на пресконференция в отговор на въпрос, че за следващата година бюджетът на ЕС предвижда чувствително увеличение на средствата, свързани с миграцията. Предложението на ЕК за новия бюджет е 9,5 милиарда евро (увеличение с 28,5 на сто) за справянето с външни кризи, каквито са събитията в Украйна и в Сирия. Средствата по програмите за съседство и за сътрудничество за развитие ще бъдат увеличени съответно на 2,1 милиарда евро (с 34 на сто повече спрямо миналата година) и 2,7 милиарда евро (повишение от 27 на сто).

Трябва да разглеждаме въпроса с миграцията в глобален смисъл. Обърнете внимание на увеличението на инвестициите в икономическото развитие - това е инвестиция там, където възникват причините за миграцията, в крехките държави, отбеляза Георгиева. Убедена съм, че въпросът с мигрантите ще остане открит, докато има проблеми при съседите, трябва да бъдем готови заедно да се справяме с този проблем, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа