За 20 дни МВР връчи глоби за над 1.5 млн. лв. по границите

Снимка: БГНЕС

За 20 дни МВР е връчило глоби за 1.5 млн. лв. на преминаващи през граничните пунктове. Става дума 11 347 електронни фиша на обща стойност 1 530 154 лв.

Това става ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов в парламента. Новата система започна да действа в опит полицията да повиши събираемостта на наложените санкции. Преминаващите през граничните вече се проверяват дали имат невръчени глоби за пътни нарушения. Ако се установят такива, те се насочват "към втора линия на контрол", пише вътрешният министър. Там им се връчват наказателните постановления.

Не е нарушение на основни човешки права

По-големият проблем е, ако има неплатена глоба по влязло в сила постановление. Тогава може да бъде отнета шофьорската книжка или колата да бъде спряна от движение. Втората санкция важи само за собственика на колата.

Така на практика пътуването може да бъде провалено. Заради това от опозицията имаше критики, че се нарушава правото на гражданите на свободно придвижване.

Това не е така, твърди Маринов. Той посочва, че отнемането на книжката е регламентирано в закон и прилагането му не зависи от волята на полицаите. Те са длъжни да вземат документа, ако глобата е просрочена. Маринов цитира Конституцията и посочва, че освен право на свободно на придвижване гражданите имат задължението и да спазват законите.

Той допълва, че сайтът на МВР вече дава възможност за електронна проверка за невръчени глоби. Тя се прави по ЕГН и номер на книжката.

На кои пунктове

В момента системата работи на общо девет гранични пункта – "Калотина", двата моста на Дунав, "Силистра", "Кулата", "Гюешево", "Капитан Андреево", "Лесово" и "Маказа".

Връчването на наказателно постановление не означава автоматичното му влизане в сила. По закон санкционираният има 14 дни за плащане. Ако глобата се плати в този срок, тя се намалява с 30%.

От една седмица насам (24 юни) за невръчени глоби се проверяват и чужденци, посочва още Маринов.

Нов закон за повече събрани глоби

Освен проверките по границите правителството предлага и изцяло нова процедура за налагане на санкции по пътя. Тя предвижда съкращаване на процедурата. В момента полицаите на пътя само установяват нарушенията и пишат акт. Въз основа на него след това началникът на районното управление или областната дирекция издава наказателно постановление, в което се определя размерът на глобата. Правителството предлага занапред да се глобява основно с фишове, които да се връчват веднага и така да отпаднат актовете и наказателните постановления. Против тази промяна вече се обявиха от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров структура смята, че така ще се повиши корупционният риск сред пътните полицаи.

Споделяне

Още по темата

Още от България