За 20 години близо 22 хиляди жертви по пътищата

За 20 години близо 22 хиляди жертви по пътищата

От началото на годината в страната при пътни произшествия са загинали 711 и са ранени 7206 души, съобщи пресцентърът на МВР по повод Световния ден в памет на жертвите на пътно-транспортни злополуки.

В Световния ден този брой нарастна, след като трима души загинаха на място при катастрофа на пътя Стамболийски - Кричим. Двама са ранените. Около 16 часаФолксфаген Голф се уарил в крайпътно дърво при изпреварване, докато пътуващите се връщали от сватба.

За 20 години от 1990-та до 2009-та при катастрофи в страната са загинали 21 773, а ранените са 168 007. Близо една трета от тежко ранените остават инвалиди за цял живот. Всеки четвърти от загиналите на пътя е дете, юноша или младеж до 24-годишна възраст.

Над половината от жертвите на пътни произшествия са хора в трудоспособна възраст между 25 и 64 години.

В София от началото на годината досега жертвите са 73, а ранените - 1255. От тях деца са шест от загиналите и 180 от ранените. Голяма част от загиналите са на възраст от 18 до 64 години, а дните с най-много регистрирани тежки инциденти на пътя са сряда и петък. Дните с най-много загинали са понеделник, неделя и събота.

Според статистиката най-много катастрофи в София стават между 14-18 часа. Характерни места с концентрация на произшествия са сигнализираните пешеходни пътеки и спирките на градския транспорт.

Най-чести причини за пътни инциденти са несъобразена скорост, неспазване на дистанция, употреба на алкохол, непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци.  Неволното или съзнателно нарушаване на правилата за движение, както и ниското ниво на подготовеност също водят до катастрофи. Причина често е и пренебрегването от близки и приятели на факта, че шофьорът до тях кара след употребата на алкохол или без да е правоспособен.
Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?