За 20 години четвърт милион молдовци са получили румънско гражданство

Близо четвърт милион граждани на Република Молдова са получили румънско гражданство през последните 20 години, според проучване на Фондация "Сорос", предаде телевизия Реалитатя, цитирана от БТА.

Според фондацията проучването има за цел да разбие митовете, че румънската държава "ще произведе" за едно денонощие милиони нови граждани и ще ги вкара "през задната врата" на пазара на труда в Европейския съюз.

Румъния беше критикувана през последните години от представители на Европейския съюз, руснаци и бившите комунистически власти в Кишинев за намерението ѝ да даде румънско гражданство на твърде голям брой молдовци чрез облекчаване на процедурите, отбелязва телевизията.

Според данни на Фондация "Сорос" 226 507 молдовски граждани са получили румънско гражданство в периода от 1991 г. до 15 август 2011 г.

"Може да се стигне до 60-80 хиляди нови граждани годишно, ако броят на кандидатите остане постоянен. Може да се види съвсем ясно, че не става дума за милиони нови граждани, както смятаха някои европейски медии. В сравнение с някои европейски държави като Франция или Великобритания, които дават гражданство на стотици хиляди души годишно, Румъния се намира някъде в средата на класацията", коментира Серджу Панаите, един от авторите на изследването.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?