За 20 минути депутатите се убедиха, че новите КФН-кандидати са "перфектни“

Прокарването на политическите номинации на Диана Йорданова и Бойко Атанасов изглежда договорено

За 20 минути депутатите се убедиха, че новите КФН-кандидати са "перфектни“

По-малко от 20 минути отне на депутатите от бюджетната комисия в парламента да се убедят колко "перфектни“ са новите кандидати за зам.-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Те са бившият шеф на Националната агенция за приходите (НАП) и настоящ зам.-министър на финансите Бойко Атанасов и на депутатката от ГЕРБ и зам.-председател на бюджетната комисия Диана Йорданова.

Близо 20 минути продължи цялата процедура по задължителното изслушване на номинираните, която мина без нито един въпрос и с две хвалебствени изказвания от страна на ГЕРБ и ДПС.

Процедурата по избор на зам.-председатели на КФН, които да отговарят съответно за инвестиционната дейност над играчите на борсата и за осигурителния надзор над частните пенсионни фондове, се забави повече от година. Причината е, че миналата есен новата шефка на ведомството Карина Караиванова не успя да внесе номинациите си, както е по закон, заради кризата в управлението и оставката на правителството.

Впоследствие, след сформирането на новото управление, преди лятната ваканция на парламента Караиванова внесе кандидатурите на двама професионалисти от бранша, но изборът им претърпя провал заради липсата на договорка сред управляващите. Номинираните бяха адвокатът в сферата на ценните книжа Йордан Чомпалов и специалистът със среден профил и бивш ПР на фондовата борса Румен Соколов. За разлика от днешното изслушване, това на Чомпалов и Соколов бе по-оживено и с критични изказвания от страна на БСП относно професионалната квалификация на кандидатите, особено на Соколов.

Днес левицата не взе отношение към кандидатурите на Йорданова и Атанасов, въпреки че те са изцяло политически и че двамата на практика нямат никакъв опит и никаква задълбочена представа за работата на небанковия финансов сектор, който сега ще трябва да надзирават.

Диана Йорданова, която се очаква да контролира частните пенсионни фондове, е бивша счетоводителка, кадър на ГЕРБ от Бургас и се счита за доверено лице на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Бойко Атанасов пък бе дългогодишен шеф на данъчната агенция. Той застана начело на НАП по време на управлението на Пламен Орешарски и остана на поста при втория кабинет на Бойко Борисов, като неофициално се коментираше, че е лоялен на депутата от ДПС Делян Пеевски. Назначението му за зам.-министър на финансите в сегашното правителство и кандидатурата му за КФН се счита, че идва от коалицията

"Обединени патриоти", която се превърна в трамплин към властта на кадри от обкръжението на Пеевски.

Атанасов ще бъде номинация за заместник-председател на КФН, ръководещ "Надзор на инвестиционната дейност", като в ресора му ще попаднат публичните дружества, търгувани на фондовата борса, инвестиционните посредници, взаимните фондове.

По време на изслушването Атанасов обеща да приложи в КФН редица практики от НАП като въвеждане на риск базиран контрол, обща база данни за трите управления във финансовия надзор (инвестиционно, осигурително и застрахователно), единен интернет портал и наблягане върху превенцията на нарушенията вместо на наказанията.

По време на изслушването нямаше никакви въпроси към двамата кандидати.

"Те са с отлична репутация и перфектна професионална биография. Очакваме от Вас, г-н Атанасов, да пренесете в КФН добрия си опит от НАП - особено по отношение на електронните услуги и вътрешната организация по контрола и селекцията“, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

От изказването на Йордан Цонев стана ясно, че и ДПС ще подкрепи кандидатите заради "добрия подбор този път“. "Ще работите в много сложна обстановка – натиск отвън за регулиране на пазара и съпротива отвътре. Важното е да имате добра комуникация с европейските надзорни органи и с поднадзорните лица“, каза Цонев.

Според правилата в бюджетната комисия не се проведе гласуване на кандидатите, а тя само предложи на Народното събрание да ги разгледа и гласува, което се очаква да се случи следващата седмица.

Междувременно, към КФН има огромни очаквания не само от страна на небанковия бизнес, но и от европейските институции и Международния валутен фонд.

Надзорът има тежката задача да се самореформира под ръководството на новата шефка Карина Караиванова. Към въпросната реформа има огромни очаквания, като това е и една от специфичните препоръки на Европейската комисия към България за 2017 г. В последните години Брюксел на няколко пъти акцентира, че заради свързаните лица и някои други проблеми България може да има сериозен проблем с пенсионните фондове в бъдеще. Препоръки за реформа бяха отправени и в проверката на българския финансов сектор от страна на Международния валутен фонд и Световната банка, резултатите от която бяха обявени през март тази година.

Като първа стъпка към реформа на институцията, неотдавна Карина Караиванова направи втори опит да прокара през Народното събрание спорен законопроект, според който КФН занапред ще се издържа изцяло от такси от бизнеса, които значително ще бъдат завишени. Целта е комисията да увеличи бюджета си, за да наеме по-добри специалисти и да си купи компютри и коли.

Друга спешна задача на КФН е да съдейства за прокарването през парламента на промени в Кодекса за социално осигуряване, за които се твърди, че целят да засилят контрола върху управлението и инвестициите на пенсионните фондове. Предстои те да се обсъждат на второ четене.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес