За 3 дни Турция пак стана най-търсената туристическа дестинация за руснаците

Чартърните полети между двете страни се подновяват на 7 юли

За 3 дни Турция пак стана най-търсената туристическа дестинация за руснаците

Веднага след като Москва и Анкара възстановиха отношенията си, руските туроператори започнаха да продават туристически пакети за Турция. На 30 юни руският президент Владимир Путин официално отмени ограниченията за посещения на руски туристи в Турция, а на 1 юли почивките и екскурзиите в тази страна са станали най-популярното търсене в "Яндекс. Пътешествия", съобщиха от компанията.

За три дни продажбата на организирани пътувания в Турция е успяла да си върне първото място по броя на реализираните ваучери, заемайки 35% от оборота на туристическите агенции, съобщи "Комерсант". Търсенето се оживява и по отношение на самостоятелните резервации. Търсачките за самолетни билети отбелязват ръст на търсенията на полети по маршрута Москва – Анталия. Главен проблем за туроператорите сега могат да станат хората, решили да сменят резервациите си за други направления с такива за Турция.

Миналата седмица Анкара и Москва възстановиха отношенията си, които рязко се влошиха след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители през ноември. Путин подписа на 30 юни указ за отмяна на забраната за продажба на пакети за почивки в Турция и нареди на правителството да даде разрешение за подновяване на чартърните полети до Турция.

Чартърните полети ще бъдат подновени от 7 юли, съобщава в понеделник в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на Ройтерс.

Искане за общо 17 чартърни полета от Русия за Турция за 7 юли бе одобрено, посочи Турската главна дирекция за гражданска авиация в съобщение в Туитър.

Дирекцията одобрява всички полети по график и чартърни полети до Турция, както и полети през турското въздушно пространство.

До въвеждането на мораториума Турция бе най-популярната дестинация за летни почивки на руснаците. По данни на Ростуризъм през 2015 г. страната са посетили 3.46 млн. човека, 10 % от общия брой на руснаците, които почиват извън страната.

Турският туристически сектор се надява да се възползва от редица дипломатически стъпки за подобряване на отношенията с Израел и Русия, след като броят на посещенията на чужди туристи в страната намаля до рекордно ниско равнище.

През май бе регистриран рязък спад в посещенията на чужди туристи, основно от Русия и западните страни, на фона на проблемите в отношенията с Русия и нарастващите безпокойства за сигурността в Турция.

През май броят на руските туристи, посещаващи Турция, намаля с около 92 процента в сравнение със същия месец на 2015 г. Броят на германските туристи намаля с 31.5 процента, а на туристите от Великобритания - с около 29.4 процента.

Броят на чуждите туристи, посещаващи Турция, отбеляза спад от 22,9 процента за първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?