За 50 % увеличение на заплатите настояват родните археолози

Българските  археолози настояват за увеличение на заплатите до средата на годината поне с 50 %. Учените смятат, че това няма да се отрази на бюджета, тъй като се касае за около 200 души.  Проф. Васил Николов, директор на Националния археологически музей и на Института по археология при Българската академия на науките (БАН), обясни на пресконференция в понеделник, че гилдията живее на прага на социалния минимум, докато допринася за обогатяването на страната с откритията, които прави.

В момента археолог- фондопазител и реставратор към Националния археологически институт получава 220 лв. Старши научен сътрудник- първа степен, към същия институт получава 510 лв. Месечната добавка за научна степен доктор е 40 лв., а научната степен доктор на науките- 70 лв.

Възнаграждението за уредник в музеите в страната варира между 200 и 315 лв. Месечната заплата на старши научен сътрудник- втора степен се движи между 426-480 лв. Добавката към месечното възнаграждение в музеите в страната за научната и образователна степен доктор е от 9 до 40 лв.

Българският археолог взима три пъти по-малка заплата от румънския си колега и два пъти по-малка от сръбския, обявиха учените в навечерието на професионалния си празник – 14 февруари. 

Археолозите възроптаха срещу държавата заради липсата на стратегия за културното и историческото наследство. Те твърдят, че липсва и идея за планирано финансиране на археологическото наследство, а това води до отказа на младите хора да се занимават с науката. В момента археолозите сами осигуряват финансирането на разкопките си.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?