За 54% от бежанците животът им в България е удовлетворителен

ДАБ: Условията в центровете са като в хотел, даваме с 200 калории повече

Повече от половината (60%) от бежанците у нас нямат приятели в България. Това показват данните от проучване в рамките на проекта "Да продължим заедно", представени в петък.

Сред основните пречки за интеграция на бежанците у нас, според анализа на резултатите от проучването, са липсата на информираност, негативната нагласа към бежанците и недостатъчната подкрепа от институциите.

Елена Клисарска от фондация "Ви АРТ", коментира, че по-голяма част от тях водят сравнително изолиран начин на живот. На 60% им харесва нашата храна, 24% не са удовлетворени от нея. 72% не говорят или по-скоро не говорят български, но 24% го владеят. 74% обаче желаят да го изучават, а 12% не. 52% от анкетираните смятат, че не познават или по-скоро не познават своите права, 36% отговарят положително на въпроса.

54 на сто определят начина си на живот у нас като удовлетворителен. 18 на сто от анкетираните не харесват пребиваването си в България, а за 6 на сто от бежанците животът
у нас е труден. Около 22 процента от запитаните не са решили дали да останат в страната.

32% от анкетираните бежанци имат намерение да се завърнат след приключване на конфликта в държавата им.

В края на миналата година около 80% от хората в центровете са казвали, че използват България като транзитна страна, каза Васил Върбанов зам.-председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той обясни, че от преди един месец условията в центровете и специално новите центрове са се променили коренно и 70% от бежанците не са очаквали такива добри условия. "Сега условията са като в хотели", заяви зам.-председател на ДАБ.

За храната той каза, че са направили всичко възможно да привлекат арабски готвачи, които да работят заедно с нашите. Стандартът е 2100 калории, но им се осигурява над 2300 калории.

32 процента от запитаните посочват като своя основна необходимост получаването на сигурност и закрила. Статут търсят 24 на сто, а 22 процента от бежанците са посочили като основна потребност финансовата обезпеченост и необходимостта от работа.

За да се подобри приобщаването на бежанците, се предлага изграждането на единна система за събиране и анализ на данни за имиграцията и интеграцията на централно ниво, изготвянето на местни планове за действие и започването на процес на сътрудничество на общинско ниво между представители на държавата, бизнеса и обществото.

Изследването е направено в рамките на проекта "Да продължим заедно", започнал в края на 2013 г. по договор за безвъзмездна финансова помощ. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския бежански фонд по договор, сключен между фондацията "Ви Арт" и Държавната агенция за бежанците" при МС. Изследването е направено чрез пряка анкета, както и с интервю с цел директна комуникация с бежанците.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?