За 8 язовира има опасност от преливане

Фандъкова: Без паника от снеготопенето, но всички трябва да сме готови за критични ситуации

Яз. "Въча". Снимка: Mediapool

От над 600 язовира към момента са проверени 500, от които при 14 има потенциална опасност за евентуално преливане. "От тези 14 шест са с много минимален обем, не повече от 50 хиляди кубични метра, така че тези 14 може да ги сведем до 8", съобщи в неделя, 19 февруари, директорът на НЕК Михаил Андонов като поясни, че информацията е получена от Националния кризисен щаб към Министерството на вътрешните работи.

Над 70 човека участват в проверката, осъществявана от екипите на НЕК, "Язовири и каскади", "Хидроелектроинвест" и предприятие "ВЕЦ", посочи Андонов пред БНР.

Проверките започнаха от 11 февруари, дни след скъсването на язовирна стена на яз. "Иваново", която потопи харманлийското село Бисер и десет човека загинаха. Шефът на НЕК каза, че проверките ще приключат в предвидения 10-дневен срок. В момента екипи са се насочили към два от 14-те проблемни язовира.

"Единият е "Гостилица" в област Монтана, село Горно Белотинци. Проблемът в този язовир и както в останалите 14, са или затворени преливници от арендатори, които развъждат риба...или затворени основни изпускатели, основно бетонирани...пак по тази причина - да не се изпуска водата заради рибата", посочи Михаил Андонов.

Другият язовир е "Росина" в Търговище.

"И на двата са в лошо състояние преливниците и изпускателите не работят, като по-притеснителен е язовирът в Монтана, който е на сто процента пълен. Така че утре сутринта сигурно ще предприемем действия, такива, които предприехме с язовир "Елена", да се направи изкуствен отвор по-широк, за да може да се източи язовирът и да не прелее", информира Михаил Андонов.

Той уточни, че в 18 от 28 области на страната проверката е приключила.

Междувременно Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова да няма паника сред населението заради снеготопенето, но "всички трябва да са готови и за критични ситуации, за които предварително трябва да сме подготвени, за да не пострадат хора".

Продължава почистването на речните корита в София, издадени са и заповеди за контролирано изпускане на язовири, каза пред журналисти кметът на София.

Получих информация, че се източва язовир "Иваняне", който е особено критичен за жителите на този район, заяви Фандъкова. Тя уточни, че язовирът е частна собственост, както и язовирът "Бистрица". Предприети са мерки за контролирано изпускане и на язовир "Суходол", който е общинска собственост.

На въпрос колко са критичните участъци от началото на проверките по водоемите и реките в София, тя отговори, че "около 40 критични точки са очертани, след създаването на оперативния щаб, като около десет от тях вече са почистени".

Фандъкова заяви това в неделя след инспекция на дигата на река Лесновска при Долни Богров. В момента на проверката доброволци от Долни Богров укрепваха с
чували с пясък коритото на реката.

Кметът на район "Кремиковци" Ивайло Панев е предприел преди няколко месеца изграждане на втора дига - нещо, за което той вече има готовност, така че ще кандидатстваме в Kомисията по бедствия и аварии, коментира Фандъкова.

Общо 10 са критичните участъци около реката, информира Панев. "Един-два от тях трябва да бъдат укрепени по-сериозно с каменна маса следващата или по-следващата седмица. През 2005 година две трети от населеното място, което има около 500 къщи бяха залети и то доста сериозно", уточни той.

От реките, които преминават през зоната - отговорност на Столичната община, от три-четири години се почистват средно по 50-60 километра годишно, заяви Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?