За балотажа ЦИК изпраща бюлетините в чужбина по електронен път

Бюлетината, с която ще се гласува на втория тур на президентските избори, ще бъде изпратена по електронен път до 24 избирателни комисии в 17 държави, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи говорителят ѝ Бисер Троянов.

Решението е взето, защото куриерските служби не могат да доставят бюлетините в срок. Троянов обясни, че бюлетините ще бъдат разпечатани на място от съответните посолства или консулства.

По електронен път изборните книжа ще бъдат изпратени в секциите в Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея, Афганистан, Обединените арабски емирства, Кувейт, Ливан, Сирия, Израел, ЮАР, Мексико, Аржентина, Ирак, Мароко, Тунис, Либия и Русия.

Бисер Троянов каза, че избирателите, които са подали заявление за гласуване по настоящ адрес, ще гласуват в същата секция, в която са го сторили и на първия тур.

Тези, които са получили удостоверение за гласуване на друго място, ще могат да гласуват в посочената от тях секция, но ще могат да дадат своя вот на втория тур и в секцията по постоянен адрес. Възможно е двойно гласуване, но то ще бъде засечено при проверката на списъците след изборите, каза Троянов.

Той припомни, че изписването на инициали върху бюлетината, както и цялостното ѝ зачеркване или отбелязване на знак в повече от едно квадратче прави вота недействителен. За да се избегне вероятността от разгъване на бюлетината, ЦИК препоръчва гражданите да я сгънат добре, дори да притиснат ръбовете с химикалка.

Споделяне

Още от Избори 2006