За Башар Асад войната за пълен контрол над Сирия се усложнява

Турски спецчасти в провинция Идлиб

Пътят на сирийския президент Башар Асад към пълна победа във войната в Сирия е осеян с дипломатически капани, които ще усложнят опитите му да си върне "всяка педя" от страната и райони могат да останат извън неговия обсег за неопределено време.

Тази година силите на Асад ускориха настъплението си в конфликта, започнал през 2011 година. Военната мощ на Русия и Иран помогна за сразяването на последните бунтовници близо до столицата Дамаск и в град Хомс и позволи на Асад да си върне югозапада за седмици.

Бунтовниците, които някога бяха ограничили контрола на Асад до власт над малка част от Сирия, вече не представляват военна заплаха за неговото управление. С помощта на съюзниците си Асад контролира по-голямата част от страната и кани инвеститори от "приятелски" страни да помогнат за възстановяването ѝ. Обявявайки връщането на "нормалния живот", руските му съюзници призовават бежанците да се върнат у дома и заявяват, че няма причини да се страхуват от правителството на Асад, макар че мнозина продължават да бягат от районите, които се връщат под негов контрол.

Но някои, макар и малцина, се връщат и Москва иска международна подкрепа за тях, очевидно с надеждата, че западни страни, които подкрепяха опозицията, сега ще насочат помощи към контролираните от правителството райони, разпределяйки тежестта.

Но въпреки растящото влияние на Русия, няма признаци за постигнат чрез преговори политически преход, до който западните страни са казвали, че ще трябва да се стигне, преди да предоставят своята подкрепа и да насърчат голямата част от милионите бежанци в Европа и Близкия изток да се върнат.

Асад си върна районите по границите с Йордания и окупираните от Израел Голански възвишения и казва, че ще продължи напред. Почти цяла северна Сирия и голяма част от източна остават извън неговия контрол. Но в тези райони го очаква ново изпитание: враждебно настроени сили на Турция и Русия, които са обособили отделни сфери на контрол из територията на Сирия.

Приоритетите на Русия, особено връзките ѝ с Турция, може да определят до голяма степен развитието на войната занапред.

Това важи и за президента на САЩ Доналд Тръмп, който изпраща противоречиви сигнали колко дълго американските сили ще запазят контрола си над част от източна и североизточна Сирия.

Подкрепяните от САЩ кюрди, следящи внимателно непредвидимия си съюзник, неведнъж правиха опити да започнат преговори с Асад с цел да запазят автономията си.

"Конфликтът навлиза в нова фаза. Но е трудно да се каже, че войната приключва, когато толкова голяма част от страната все още не е в ръцете на правителството", каза Ноа Бонси, старши анализатор за Сирия в Международната кризисна група.

"И все още не е ясно до каква степен в контролирани от правителството части на Сирия може да се появи бунт".

Миналата седмица екстремисти от Ислямска държава убиха над 200 души в контролирания от правителството регион Суейда. Смята се, че във войната са загинали стотици хиляди.

Тревога в Турция

Асад назова следващата си цел: контролираната от бунтовниците провинция Идлиб. "Сега нашата цел е Идлиб, макар че не е само Идлиб", каза Асад миналата седмица пред руски медии.

Убежище за сирийци, избягали от настъплението на правителството в други части на страната, Идлиб е под контрола на различни бунтовнически групи, които често се биеха помежду си.

Джихадистки групи имат влияние и според оценки на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, който следи войната, чуждестранните бойци са хиляди.

Идлиб попада в дъгата, простираща се на изток до р. Ефрат, където са разположени турски сили. Турция целеше да отблъсне кюрдските групи, които смята за заплаха за своята национална сигурност, както и да попречи на преминаването на още сирийци през нейната граница: Турция е приютила 3,5 милиона бежанци. С одобрението на Иран и Русия, тя разположи 12 военни поста в Идлиб и съседните райони.

Възможността за офанзива в Идлиб задейства алармени сигнали в Турция. Високопоставен служител на ООН предупреди, че още 2,5 милиона души може да побягнат към границата, ако се стигне до нападение. Президентът Реджеп Тайип Ердоган настоява пред руския си колега Владимир Путин да се погрижи това да не се случва.

"Разбира се, за нас е невъзможно да приемем каквито и да било нападения на режима, насочени срещу Идлиб. Обсъдих това с Путин. Вече сме се разбрали по този въпрос", заявил Ердоган според турския всекидневник "Хюриет дейли нюз". "Надявам се, че той ще направи необходимото за тази цел".

Бунтовниците се подготвят

Източник в регионалния алианс, който се бие в подкрепа на Асад, смята предстоящо нападение срещу Идлиб за малко вероятно. "Турската страна ще продължи в същия дух, защото картите са в нейни ръце", каза източникът. "Военни действия ще има, след като картите бъдат разбъркани и турско-руско-иранското споразумение за региона е приключено".

Някои бунтовници, съмняващи се в поетите от Русия ангажименти, се опасяват от най-лошото. "Готвим се за всякаква ескалация, изпращаме подкрепления и предислоцираме сили с цел да се подготвим за битка в близко бъдеще", заяви в послание от северната провинция Хама полк. Мустафа Бакур, командир на Джаиш ал Еза, фракция от Свободната сирийска армия. "Очакваме военна ескалация от страна на Русия".

По БТА

Споделяне

Още от Свят