За безплатна детска градина настояват от ВМРО

За безплатна детска градина настояват от ВМРО

Въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните да върви със задължителна детска градина за всички семейства. За това настояват от ВМРО, партията е коалиционен партньор на управляващите от ГЕРБ.

В момента в парламента се разглеждат промени в Закона за училищното и предучилищното образование, които въвеждат задължителна забавачка от 4-годишна възраст. В момента предучилищното образование е задължително, когато децата навършат 5 години. В законопроекта, изготвен от образователното министерство, се предлага с намаляването на възрастта държавата да поема и таксите за градина на семействата, които получават социални помощи.

Според ВМРО обаче това ще е допълнителна социална помощ и поставя в неравностойно положение работещите родители. Аргументът е, че задължението за предучилищно образование ще е задължение за всички родители без оглед на социалния статус. "В същото време едните ще заплащат такса, а другите, които вече са прикачени към социалната система като ползватели на различен вид социални плащания, са освободени от това задължение. По този начин освен чисто дискриминационния елемент се припокриват няколко финансови потока от държавния бюджет към определени групи хора. Това е втора, трета, а понякога и пета социална помощ за определени семейства", посочват от партията.

"Категорично се възпротивяваме на това и продължаваме да настояваме за напълно безплатни детски градини за всички деца. Ако това не е възможно в рамките на настоящия бюджет, то нека поне за тази учебна година да бъде прието нашето предложение за безплатна градина да се постави критерий средната работна заплата за страната. Тя към момента е около 1200 лв. Така при двама работещи родители това означава 2400 лв., разделени на 4-членно семейство, границата за 2020 г. трябва да стане минимален доход от 600 лв. на член от семейството за безплатна детска градина. А от 2021 г. определено трябва да се изработи модел на напълно заплащане на таксите на всички деца от страна на държавата", заявяват от ВМРО.

Въпросът с таксите беше обсъждан и на заседанието на парламентарната комисия по образование в сряда. Тогава от ГЕРБ заявиха, че решението дали детските градини да са безплатни трябва да се остави на общините, тъй като забавачките са основно отговорност на местната власт. 

Споделяне

Още по темата

Още от България