Бившият премиер пътувал до телето Бойка с правителствен хеликоптер

За Борисов летище "Безмер" било като "Хийтроу"

Авиоотряд 28 най-натоварен през август, полетите: София–Варна

За Борисов летище "Безмер" било като "Хийтроу"

Парламентарното разследване на полетите на кабинета "Борисов" с Авиоотряд 28 и с военни самолети и хеликоптери под ръководството на депутата от "Атака" Венцислав Лаков обяви поредната порция разкрития, от които стана ясно, че бившият премиер е използвал услугите на правителствения хеликоптер Ми 8, за да посети кравекомплекс, където е получил за подарък теле, кръстено Бойка.

"Много любопитно е, че на 25 ноември 2010 г. хеликоптер Ми-8 лети по маршрут София – Добри дол, ломско село, където се намира кравекомплексът на Димитър Зоров. Там Бойко Борисов получава телето Бойка като подарък и го оставя на дъщерята на г-н Зоров за отглеждане. 5 дни по-късно – на 30 ноември от г-жа Мариана Зорова постъпва искане да бъде ползван отново хеликоптер на авиоотряда, за да бъде превозен еврокомисарят по земеделието за нуждите на фирма "Алексиев 2002" и отговорът, резолюцията на министър-председателя е "да”, обясни Лаков, който за всяко заседание на поверената му комисия за нуждите на медиите подготвя шоу-извадка от воаяжите на Борисов.

Бившият премиер обаче не уважи поканата на Лаков да бъде изслушан в комисията му. Според Лаков с отказа си Борисов нарушава Конституцията и Правилника на Народното събрание, според които поканените в парламента граждани трябва да се явяват.

"Следващият път мога да го поканя чрез настоящия му адрес. Очевидно е, че трябва да му бъде отправена нова покана, така смятат и юристите ни и, ако пак не я уважи, ще се обърнем към МВР, за да му се установи адресът", посочи Лаков.

Председателят представи във вторник информация, според която за периода 2011 - 2013 година изпълнените полети от Авиоотряд 28 за нуждите на президента са 75 и са на стойност 667 158 лева, за вицепрезидента са изпълнени 6 полета на стойност 88 867 лева, за председателя на Народното събрание са изпълнени 24 полета на обща стойност 178 133 лева.

Очаквано премиерът е рекордьор с 264 полета на стойност 1 663 587 лева.

"За тогавашния министър-председателя летище "Безмер" е било като Франкфурт или "Хийтроу" на българска почва", коментира Лаков.

Установени са 36 полета до Летище "Безмер" на "Авиоотряд 28” и 15 полета на Военновъздушните сили.

"Има интересни зависимости – най-натоварен се оказва месец август, през който "Авиоотряд 28” лети като авиотакси от София до Варна. През 2011 г. има 7 полета от София до Варна през месец август, през 2012 г. по този маршрут полетите отново са 7. Всички тези полети до Варна са с министър-председателя на борда и само за 2012 г. струват около 26 000 лева само за горивото, без други разходи", каза Венцислав Лаков.

Той опроверга изнесената от ГЕРБ информация, че тройната коалиция е летяла повече с правителствения авиоотряд.

За периода, когато премиер е бил Сергей Станишев, Авиоотряд 28 е извършил 1512 полета, а по времето на управлението на Бойко Борисов полетите са 1789.

Прокуратурата вече образува две досъдебни производства за използването на правителствения "Авиоотряд 28" и военни самолети по разпореждане на Министерския съвет.

Темата за Авиоотряд 28 бе повдигната още миналата година, след като стана ясно, че услугите на службата са били ползвани от любителския футболен отбор Витоша - Бистрица, повече известен като Бистришките тигри, чиито цветове защитаваше тогавашният премиер Бойко Борисов.

Правителството на Пламен Орешарски извади официална справка, според която правителственият Авиотряд 28 е извършил 309 полета за близо 3 млн. лева по заявка на кабинета "Борисов" от август 2009 г. до февруари 2013 година. За последните две години, когато авиотрядът мина на пряко подчинение на Министерския съвет, полетите са на стойност 1.6 млн. лева. При това често са използвани и военни хеликоптери и самолети – общо над 60 полета.

Споделяне

Още по темата

Още от България