За Буш войната в Ирак е била оправдана

Американският президент Джордж Буш даде своя вот на доверие на директора на ЦРУ Джордж Тенет и каза, че няма опасност за поста му, въпреки пукнатините в предвоенната разузнавателна информация на САЩ за Ирак.

"Категорично съм убеден, че ЦРУ се ръководи компетентно от Джордж Тенет", заявява президентът в стенограма от интервю за предаването "Среща с журналистите" на телевизия Ен Би Си, предаде БТА.

Запитан дали войната и човешките жертви в нея са имали смисъл, макар да не бяха открити оръжия за масово поразяване, Буш отговаря, че според него войната е била оправдана.

Саддам Хюсеин беше опасен...Той имаше най-малкото потенциала да създава оръжия, казва Буш.

Джордж Буш заявява готовността си да сътрудничи на създадената от него комисия, която ще разследва пропуските на разузнаването за иракските оръжия. Ще се радвам да ги посетя, да споделя с тях това, което зная, да им дам своите препоръки, ако ги поискат, казва той.

Комисията трябва да завърши работа едва през март идната година, месеци след президентските избори през ноември. Това даде повод на представителите на опозиционната Демократическа партия да обвинят президента, че се опитва да избегне отговорността за неправилното решение за военната операция в Ирак.

Във връзка с тези обвинения Джордж Буш заявява в интервюто, че срокът за работа на комисията е определен не поради политически съображения, а заради големия обем информация, която трябва да се проучи.

Американският народ ще разполага с достатъчно време, за да прецени дали съм постъпил правилно или не, дали съм взел правилното решение да сваля Саддам Хюсеин от власт, заявява още Джордж Буш.

Бившият главен оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс заяви междувременно в интервю за Би Би Си, че САЩ и Великобритания не са били достатъчно критични към своите разузнавания по въпроса за Ирак, защото вече са били убедени, че Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово поразяване.

Бликс заяви, че търсенето на такива оръжия се е превърнало в "лов на вещици".

Той посочи, че прекалено много се е разчитало на преувеличена информация от иракски бегълци, а разузнавателните данни са интерпретирани изкривено.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?