За част от клиентите на ВиК-Смолян цената на водата пада

За част от клиентите на ВиК-Смолян цената на водата пада

През тази и следващата година част от битовите клиенти на ВиК-Смолян ще плащат реално по-ниски от досегашните цени на водата, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да уеднакви тарифата, независимо дали водоснабдяването става по помпажен или по гравитачен път. Това е заложено в петгодишния бизнес план на водния оператор до 2021 г., обсъден от регулатора на открито заседание във вторник.

Досега домакинствата абонати на ВиК-Смолян плащаха две цени – 2.38 лв. за куб. м с ДДС, ако се доставя по помпажен път, и 1.97 лв., ако е по гравитачен път. В стойността влизат цената на самата питейна течност, за доставката и за отвеждането и пречистването ѝ.

Сега питейната течност ще струва 2.26 лв. през 2017 г., независимо от начина на снабдяване, което е намаление с 5 процента за едните клиенти и увеличение с 8.3 процента за останалите, сред които са и жителите на града Смолян.

За 2018 г. цената на водата ще стане 2.31 лв.  През 2019 г. обаче вече ще има повишение спрямо сегашната по-висока тарифа и водата ще струва 2.43 лв. Следващите повишения са до 2.52 лв. и 2.65 лв. за кубически метър

Споделяне

Още от Бизнес