За четири години птиците по нашия бряг на Дунав намаляха със 7%

За четири години числеността на птиците, гнездящи в българския участък на Дунав, е намаляла с близо 7 на сто. Това съобщиха представители на международната природозащитна организация WWF по случай 29 юни, обявен за Ден на река Дунав. Според специалистите обаче този процент бил малък и показвал, че условията за живот на водолюбивите птици са сравнително добри.

Заради изсичането на дървета в резервата Вардим, например, са останали само гнезда на голям корморан и на сива чапла, другите 4-5 вида са прогонени. Почти целият о. Мишка е изсечен, което веднага се е отразило и на броя на птиците, останали там.

Природозащитниците казаха, че това е индикатор за лошо управление, а тези групи колонии са уникални за целия Дунав. Те допълниха, че ако европейските институции сметнат, че страната ни не се грижи за застрашените видове и защитените зони, може да бъде санкционирана.

"Предвиждат се съоръжения по Дунав – бетониране, изграждане на прагове, затваряне на странични канали, което означава унищожаване на някои от островите. Много е важно да се планира правилно това развитие така, че в крайна сметка Дунав да продължи да си бъде Дунав и да може да се ползва не само за корабоплаване, но и да ни дава всички други природни богатства - дървесина, вода за питейни нужди, за напояване, риба и много други" каза Иван Христов от WWF.

"Винаги, когато се гледа само един компонент или само един сектор, или интересът само на една определена група хора – това е формулата, за да се унищожи природата. За да се опази, трябва да се съблюдават максимално много компоненти", смята Христов. "Ето един пример за корабоплаването – ако се гледа само от гледна точка на корабите, реката може да се направи така, че по нея да има само кораби и нищо друго", допълни той.

Експедицията на WWF отбелязва десетгодишнината от подписването на споразумението "Зелен коридор" между правителствата на България, Румъния, Молдова и Украйна. За изтеклия период България е създала седем защитени територии, сред които са Белене и Калимок (в близост до Тутракан). Според екоактивистите това е допринесло за сравнително стабилния брой на птиците.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?