Художникът Деян Вълков:

За да бъдеш меценат, не е достатъчно да имаш пари

Деян Вълков

Разкажи ни за работата си – какво си правил в миналото?

Много неща. През бурните 1990-те, докато кандидатствах в Академията, работех в рекламния бизнес. Като студент правех изложби и продавах картините си, за да се издържам. Тогава приемах и много поръчки за стенописна декорация на хотели, частни домове и ресторанти.

От 1997 г. насам правя самостоятелни изложби в много галерии в България и чужбина.

През 2011 г. изкарах два месеца като стипендиант във Франция, специализирах в Cité Internationale Des Arts, Париж. Този период имаше огромно и положително влияние върху творчеството ми, защото ми предостави ценната възможност да придобия нов поглед към изкуството и артистичната сцена.

Роден преди 42 години в Силистра, Деян Вълков завършва Националната гимназия за изящни изкуства и Националната художествена академия в София, специалност Стенопис. Ателието му е в София, прави самостоятелни и общи изложби в столицата, България и чужбина.

Рисуването е моята първа и най-голяма страст в живота. Пълен съм с идеи и с енергия за организирането на нови самостоятелни изложби и за участието в общи изложби и проекти.

Върху какъв проект работиш в момента?

Тъкмо се връщам от Андалусия, Испания. Главата ми е жужи от идеи за изложба с голямоформатни, заредени с колорит картини. Ще се опитам да няма пряка инспирация от Дали и Пикасо, което е трудно, защото и двамата са запазената марка за колорита там. Дори и галерия съм намерил вече, където да направя изложбата.

Дай ни три причини София да стане Европейска столица на културата за 2019 г.

Първо, защото София е стар европейски град, който е много красив, става още по-красив и въобще притежава всички дадености за Европейска столица на културата. За съжаление хората не го забелязват, улисани и потиснати от икономическите и битовите проблеми.

Втората причина са хората на изкуството  в София. Много от тях са на адекватно европейско и световно равнище.

Третата причина за мен е уникалният шанс на българската държава да подпомогне изкуството. Това отдавна не е било правено, а сега мисля, че се появява повод едновременно да се разчуе по света за българското изкуство, при това с добро, и да се подпомогнат българските хора на изкуството. Защото доколкото имам наблюдения, голямо изкуство без силна подкрепа зад него просто не става. Произведенията на изкуството, които са достигнали до нас още от античността например - те са онова, което връща онези отдавна отминали времена обратно към живот. Те ни показват как са мислели хората тогава, какво са чувствали. И всичко това е възможно сега днес, защото тогава е имало меценати! За да бъдеш меценат, не е достатъчно да имаш пари – за това трябват хора с голямо отношение, с разбиране към изкуството. Нека България стане меценат на изкуството.

*Проектът Sofia's Artists For Sofia European City of Culture представя пред чуждестранна аудитория качествата на София като Европейска столица на културата за 2019 г. Поредица от интервюта на английски език, изготвени и публикувани в оригинал в англоезичното списание Vagabond, представят значими фигури в културния живот на София и България. Интервютата в оригинал са на www.vagabond.bg. Mediapool.bg е български партньор по проекта.

Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура" 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата — 2019 г.

Споделяне

Още от България