За да избегнат междукултурен сблъсък, германците учат бежанците на правилата си

За да избегнат междукултурен сблъсък, германците учат бежанците на правилата си

Първото впечатление е важно във всяка култура, а Германия е решена то да е правилно дори за бежанците от консервативните мюсюлмански страни.

"Мъжете и жените си казват здравей и довиждане, като се поздравяват чрез ръкостискане и се гледат в очите", се казва в онлайн брошура, даваща задълбочени указания на бежанците, много от които идват от места, където се очаква необвързаните мъже и жени да не се докосват. Тя също така засяга и по-чувствителни въпроси: "В Германия хомосексуалните имат право да показват публично сексуалните си предпочитания".

Пътеводители като този, който е бил отпечатан от общественото радио "Байеришер рундфунк", се превърнаха във важен елемент от поредицата германски правилници, чиято цел е да предотвратяват междукултурните сблъсъци между местните жители и бежанците. Омаловажавани в началото, те придобиха по-голяма значимост след поредицата грабежи и сексуални посегателства по време на новогодишните празненства в Кьолн.

Властите предупредиха да не бъдат държани отговорни всички мигранти за действията на относително малка група мъже, за които бе казано, че са "от арабски или северноафрикански" произход. Нападенията обаче подхраниха набиращия сила дебат за интеграцията на надвишаващите един милион кандидати за убежище, които пристигнаха в Германия миналата година.

"Германците понякога са странни", обяснява друга илюстрована брошура, отпечатана от регионална структура на партия "Левите". "Имаме си своите приумици, но най-вече си имаме правила."

Сред тези правила, обяснява пътеводителят, е необходимостта боклукът да се изхвърля разделно, да се идва на време за срещи и да не се уринира на обществени места. "Дърветата имат нужда единствено от дъждовна вода. За всичко останало си има обществени тоалетни", се казва още в него.

Брошурата, чийто обем е 30 страници и е озаглавена "Германците са такива", разяснява и какво е позволено. Жените например не е нужно да бъдат забулени, а риболовът е разрешен само, при положение че си си извадил разрешително.

Не е трудно да си представиш културния шок, който бежанците, много от които идват от консервативни общества, могат да преживеят в Германия - страна, в която бирата и свинското месо присъстват във всяко меню, а на обществените места се демонстрира гола плът. В Германия нямаше особени обсъждания за възможността новодошлите да имат с какво да допринесат по положителен начин за германската култура - идея, която бежанците споделят.

Все пак живеещите в обществения настанителен център в берлинския район Вилмерсдорф казаха, че са готови да направят компромис с възгледите си.

"Начинът им на мислене, начинът им на живот е различен тук", каза Адис. Той се представи само с малкото си име, защото се опасява от репресии срещу семейството си в родната си Еритрея, ако бъде съобщено, че е избягал. "Например хомосексуалните бракове са нещо шокиращо, но ние трябва да се приспособим към това и да се научим да го преживяваме."

Адис, който е 35-годишен бивш социален работник, каза, че на младите бежанци ще им бъде по-лесно да се приспособят, отколкото на по-възрастните, и подчерта важността на сприятеляването с германци.

Едни от първите правила за бежанци бяха публикувани през октомври от Хардхайм, малък град на 75 км югоизточно от Франкфурт. По онова време властите бяха принудени да се защитават от критики, че пътеводителят изразява високомерие или че е разхищение на обществени средства.

"Предписанията нямат за цел да тормозят някого, а да улеснят съжителството между гражданите и кандидатите за убежище", каза тогава пред ДПА кметът на града Фолкер Ром. Хардхайм е с население от 4600 души и прие около 1000 бежанци, което предизвика известни търкания.

"Момичетата и младите жени се чувстват тормозени, когато ги заговарят и искат от тях номера на телефона им или да се сприятеляват с тях във Фейсбук", се казва в пътеводителя. "Моля не го правете."

Въпреки че крайнодесните организации в частност се възползваха от съобщенията за сексуален тормоз от страна на новодошли мигранти - не всички от които бяха истина, Германия като цяло бе разтърсена от размерите и естеството на нападенията в Кьолн и други градове на Нова година. Почти 1000 жени са подали жалби за извършени престъпления във връзка със случилото се в Кьолн, като в над половината се твърди за сексуални посегателства. Властите са установили 35 заподозрени, от които 32 са от Северна Африка, включително известен брой кандидати за убежище.

Националният отговорник от страна на властите за интеграцията в Германия, Айдан Йозгуз, осъди нападенията, но същевременно отхвърли представата, че те не са само криминално поведение.

"Тук не става дума само за междукултурно недоразумение, а за крайно злодеяние", заяви Йозгуз в имейл до Асошиейтед прес. "На това не може да се отговори с интеграционни курсове, а само с наказания и ако е необходимо - с депортация."

Все пак Йозгуз заявява, че е правилно да се постави по-голям акцент върху ролите на половете в интеграционните курсове и училищата, защото насилието на сексуална основа го има и в германското общество.

В един от 14-те си съвета към мигрантите "Байеришер рундфунк" отбелязва, че "жените трябва да бъдат уважавани, без значение как са облечени", както и че "децата не бива да бъдат удряни".

Маркус Хубер, говорител в радиото, каза, че пътеводителят е съставен след консултации с бежанци и е бил добре приет сред тях. Вариантите му на немски, английски и арабски са били прегледани над 1,1 милиона пъти от октомври, добави той.

В пътеводителя се отбелязват и тежките последствия за тези, които нарушават правилата.
"Конфликтите не бива да се решават с насилие", се казва в помагалото, тъй като това може да доведе до затвор, а също и да създаде "пречки при процедурата за убежище".

Мохамед, начален учител в сирийския град Хама, който сега живее в Берлин, е убеден, че повечето бежанци ще приемат правилата в Германия, особено с оглед на опустошените страни, които мнозина от тях са напуснали.

"В Германия има много правила, но правилата в крайна сметка помагат на хората", каза той. Мохамед също се опасява от репресии срещу семейството си и затова не пожела фамилното му име да бъде публикувано. "Някои от правилата са трудни, но те помагат на хората да изградят общество."

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?