Макар междуправителствените споразумения да били над европейското право

За да избегне клинч с ЕС, Русия готова на диалог за "Южен поток"

За да избегне клинч с ЕС, Русия готова на диалог за "Южен поток"

Междуправителствените споразумения, сключени от Русия за реализацията на строителството на газопровода "Южен поток" по международното право, имат превес над законодателството на Европейския съюз, което се явява национално, но въпреки това Русия е готова на диалог за търсене на взаимно приемливо решение. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на пресконференция след среща във вторник в руския град Горки със словенския си колега Аленка Братушек, предаде РИА Новости.

 

На 6 декември Министерството на енергетиката на Русия потвърди, че е получило официално писмо от Европейската комисия за необходимостта да се преразгледат договори, сключени със страните, през чиято територия ще минава трасето на газопровода. Причината е, че Брюксел смята, че споразуменията с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия нарушават законодателството на ЕК относно собствеността на инфраструктурата и осигуряването на достъп на трети страни до тръбата.

 

"От гледна точка на международното право актовете на Европейския съюз се явяват национално законодателство, а междуправитествените споразумения със страните от ЕС са по международното право, което е над националните... Но за да не влизаме в клинч, ние ще проведем консултации, за да отчетем и интересите на ЕС, и да изпълним нашите решения по "Южен поток", каза руският премиер.

 

Той също така изрази мнение, че всяко национално законодателство трябва да носи полза, докато с Третия енергиен пакет това не се случва. "Третият енергиен пакет имаше добри цели, но в резултат създава само проблеми", каза Медведев.

 

Руския премиер отбеляза, че Москва нееднократно се е обръщала към Брюксел с предложение по този повод и чака отговора на ЕК.

 

Европа ще получи газ по "Южен поток" в съществуващите срокове, заяви Медведев. "Не се съмнявайте", увери той.

 

На своя ред словенският премиер Аленка Братушек заяви, че "Южен поток" се явява много важен проект за страната, чието участие в изграждането на трасето през нейна територия, се оценява на 1 млрд. евро. Тя също заяви, че същуствеващите проблеми по "Южен поток", може да бъдат решени в диалог между Русия и ЕС. Братушек припомни, че Словения, България и Унгария са се разбрали да излязат с обща позиция по проекта, но отново не стана ясно каква ще е тя.

 

В хода на разговорите между Медведев и Братушек по търговско-икономическите взаимоотношения на двете страни е договорено руски инвеститори да могат да участват в приватизацията на редица обекти в Словения, каза още руският премиер.

 

Според данни на ИТАР-ТАСС Словения планира да приватизира общо 15 дружества, сред които авиокомпанията Адрия еъруейз (Adria Airways), летището в Любляна, банката Нова кредитна банка Марибор (Nova Kreditna Banka Maribor), производителя и проектанта на лазерни системи Фото-на (Foto-na), телекомуникационната компания Телеком Словения (Telekom Slovenije) и предприятието от цветната металургия Цинкарна целие (Cinkarna Celje)

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?