За да не разсейва ДПС-електората, Орешарски излезе от изборите "писмено"

Сн.: БГНЕС

Два дни след като ДПС употребиха резултата на "подкрепения" от тях кандидат-президент Пламен Орешарски и дадоха знак, че на балотажа ще подкрепят БСП, уж номинираният от инициативен комитет Орешарски излезе с писмено изявление. В него той казва но избирателите си, които видно от секционните данни са електорат на ДПС, че не би подкрепил никого на балотажа.

Под въпрос остава дали "писменото изявление" на Орешарски не е поредната договорка с ДПС, които ползваха ефирното му време в изборната нощ, за да адресират политическите си послания.

Ненадейната му поява като кандидат-президент, последвана от внезапното му скриване от сцената в изборната нощ, затвърди впечатлението, че Орешарски е бил ползван като фигурант - да валидира определен брой гласове, които ДПС да ползва за евентуална сделка с участниците на балотажа. Нито Орешарски, нито някой член на издигналия го инициативен комитет, присъстваха на пресконференцията на ДПС в нощта на 6 ноември. Както е известно, ДПС не издигна свой кандидат-президент, но се регистрира за участие в изборите и обяви намерението си да носи отговорността кой ще е новият държавен глава.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза от името на Орешарски, че той ще коментира данните, когато има окончателни резултати. От думите на Карадайъ стана ясно, че партията най-вероятно ще подкрепи социалистите на втория тур, след като премиерът Борисов многократно се отказва от подкрепата на ДПС.

Два дни по-късно Орешарски и кандидатът за вицепрезидент Данаил Папазов благодариха за подкрепата на ДПС и обявиха, че не подкрепят никого от участниците на балотажа.

По този начин те опитаха формално да се разграничат от движението, въпреки че данните говорят, че там, където бившият премиер има добър резултат, той се дължи на партията на Доган. Наред с това краткото писмено изявление на Орешарски едва ли ще разчуе в смесените райони, което означава, че няма да всее неразбиране сред електората на ДПС.

"Направихме кампания с ограничени финансови ресурси, набрани изцяло от дарители. Въпреки това изпреварихме партии и коалиции, които разполагаха с несравнимо повече средства, време, структури и електорални възможности", пишат кандидатите, които неведнъж присъстваха на предизборни срещи организирани изцяло от ДПС, въпреки че нямат право на това.

"Изправихме се срещу лавината от лъжи и манипулации, с които управляващите се опитват да превърнат успешните ни държавнически постижения от миналото в тежест на настоящето. Запазихме уважение към истината, за разлика от тях. Ще продължим тази линия на поведение и след кампанията, водени от убеждението, че едно общество може да бъде лъгано, но не и излъгано", казват Орешарски и Папазов.

"Ходът на кампанията потвърди предварителните ни очаквания, че основните претенденти ще омаловажават дебатите и противопоставянето на визии, програми и ценности. Бяхме посрещнати необяснимо враждебно, сякаш искаха да ни кажат, че не сме желани в една надпревара, която е предварително подредена. Говори се за алтернатива и промяна, без да са налице кандидати, които да не са от настоящото статукво", казват двамата кандидати, които изтъкват, че са пети в класация от 21 претенденти за Дондуков 2.

Орешарски се обръща към гласувалите за него с обяснението, че се очертава тенденция "имитацията на опозиционност и политическо двуличие да продължат да доминират и на оформения балотаж". "Балотаж, в който няма да съучастваме по никакъв начин, защото не виждаме разликата между двамата кандидати извън запалянковските илюзии за червеното и синьото, респективно, лявото и дясното", пишат двамата кандидати, неясно до кого.

"Изказваме огромната си благодарност на издигналия ни инициативен комитет, на положилите подписи за регистриране на участието ни в тези избори, както и на хилядите български граждани, които гласуваха за нас. Благодарим и за подкрепата от страна на ДПС, както и за високата оценка, която тяхното ръководство даде за нашите качества в професионален и личен план. Подчертаваме още веднъж, че партийната подкрепа не влезе в противоречие с нашия независим статут, което доказва и структурата на резултатите от изборите – гласовете извън партийната подкрепа не са малка част от общия вот", продължават те.

Орешарски и Папазов се обещават да продължат да бъдат съпричастни "на публичните дела и проблеми, поне докато страната не поеме един по-благоразумен път на развитие", като се позовават на думите на Карнеги - "повечето от важните неща в света са били постигнати от хора, които са продължавали да пробват, дори когато е изглеждало, че няма никаква надежда".

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Къде му е мястото на Бойко Борисов?