Министърът на инвестицинното проектиране Иван Данов:

За да не се обърнем на резерват, трябва баланс между инвеститори и еколози

Калин Тихолов не бил виновен за "Дюнигейт", защото "просто получил едно задание"

За да не се обърнем на резерват, трябва баланс между инвеститори и еколози

Трябва да има баланс между инвеститорски интерес и екологичен интерес. Другият вариант да обърнем държавата в един огромен резерват. Така министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов коментира в събота пред бТВ скандалите около строежите по Черноморието.

"Върху дюните не може да се строи. Ако е вярно твърдението на учените от БАН, че 95% от пясъчната ивица са дюни, то по Черноморието нищо няма да може да се построи", посочи министърът. Според него проблем е, че при много инвеститори при покупката на земята тя не е била дюна, а после се е обявена за такава и те не могат да реализират проектите си.

Иван Данов е на мнение, че решението е да се направят точни кадастрални карти, в които да се определят урбанизирани зони по морето, където може да се строи, а другите да се запазят. "Двете крайности – да се строи навсякъде, или никъде не се строи, са грешка", каза министърът на инвестиционното проектиране.

За "Дюнигейт“ Тихолов получил "просто едно задание“
 
По повод "Дюнигейт", който стана причина да се оттегли кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране още преди гласуването на кабинета "Орешарски“, Данов посочи, че той няма вина, защото просто е получил едно задание, по което да работи. Министърът не скри, че с арх. Тихолов са добри приятели и единомишленици по основните въпроси.
 
"Всички, които говорите за дюнигейт, прочетете Закона за устройството на територията (ЗУТ). В чл. 123, мисля, са регламентирани устройствените планове. В дюнигейт става въпрос за промяната на един подробен устройствен план, което е дълга процедура. Кметът прави задание, общинският съвет го одобрява, одобрява се от министерство на екологията, министерството на културата, после архитектът получава заданието и той почва да работи. Той работи по поръчка", аргументира се Иван Данов.

Министърът не източвал френската социална система, защото не искал парите от помощи

Той беше категоричен, че не е източвал френската социална система. "Води се следствие, аз го предизвиках, до декември очаквам резултат", каза Данов. Той повтори тезата си, че е получи парите като социални помощи, но не ги използвал. "Тези пари бяха източени от френската банка, в която ми е сметката, но ми ги върнаха. Ако се намери начин, ще ги върна. Всъщност, аз имам документ, че не ги искат", завърши темата министърът.

"Опитваме се да започнем да контролираме и наказваме. Напреднали сме в законодателната инициатива, кадастъра", каза Данов за започналата работа на контролираното от него ведомство.

Той уточни, че за момента министерството работи по наследените проекти от предишното правителство, тъй като разработката и реализацията на един нов проект отнема около година, година и половина. Не сме проектантска организация, само разглеждаме проектите и издаваме разрешения за строеж, ако отговарят на стандартите, уточни Данов.

Той каза, че за сградата на министерството на инвестиционното проектиране не са похарчени милиони. Трансформацията на зданието на бившия институт Сервантес на "Съборна" е струвало само 14 000 лв.

Иван Данов посочи, че за министерството е с щат 125 души, но все още не всички позиции са заети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?