За да не се установи в България диктатура над медиите

За да не се установи в България диктатура над медиите

Днес, на световния ден на свободата на пресата 3 май, имаме удоволствието да обявим инициативата ни за среща, посветена на проблемите на свободното слово в България. Тя ще се състои в София на 26 май 2009 г. Това се казва в обръщение на група журналисти към колегите от всички български издания и електронни медии, разпространено в интернет в неделя.

Според годишния доклад на "Репортери без граници" за 2008 г. европейска България се намира на 59-то място в класацията за свободата на пресата, след страни като Мавритания, Того и Мавриций. В специален доклад, без прецедент за новоприсъединила се държава в ЕС, организацията прави подробен анализ на проблемите и препоръчва европейски натиск за постигане на минималните стандарти на медийна свобода за една правова държава, каквато България очевидно не е.

Подобни изводи прави и американската организация "Фрийдъм Хаус", според която България е сред страните с частична медийна свобода. От страните членки на ЕС частично свободни са единствено родината на мафията Италия, Румъния и България.

Факт е, че след 20 години демократичен преход всички страни от бившия съветски блок успяха да постигнат пълна медийна свобода, освен Румъния и България, където ситуацията даже се влошава.

Днес в "европейска" България е възможно да те пребият зверски и дори да те убият за това, което мислиш и говориш, както показват случаите с журналиста Огнян Стефанов, пребит с чукове, и с хроникьора на мафията Георги Стоев, застрелян на централно място в София след като пожела да свидетелства пред прокуратурата срещу престъпни босове.

В България съдът налага многократно по-високи глоби за набеждаване, отколкото за пране на пари. Многобройни са случаите, когато след публикация на материали, разкриващи корупция и злоупотреби, издателите са притискани чрез съда за клевета, вместо прокуратурата да се самосезира и да разследва изнесените факти.

Съвсем наскоро директорът на проучвания на "Фрийдъм Хаус" Кристофър Уокър заяви, че е "удивен от безнаказаността, с която се подтиска свободата на словото в България".

Ние сме удивени също така от пасивността на българските държавни институции. Предложихме тази тема да стане част от дебатите на медийната среща, организирана от БТА от 17 до 21 май в България, но получихме отказ.

Преди година БТА организира медийна среща в Мадрид под патронажа на президента Първанов, на която централни фигури бяха близки до властта олигарси като рекламния монополист Красимир Гергов. Тогава български журналисти и издатели от чужбина протестираха остро против формата на срещата и припомнихме истинските проблеми на българската журналистика: натиск и зависимости от властта и сенчестия бизнес, автоцензура, липса на солидарност и незачитане на етичния кодекс.

Година по-късно същите проблеми са налице и са още по-актуални след скандалите със затварянето на сайта "Опасните новини", покушението над Огнян Стефанов, разработката "Галерия" и опитите на кръгове във властта да окупират ефира и печатните медии чрез фаворизиране на една определена медийна група.

Затова днес, на световния ден на свободата на пресата, ние каним всички свободомислещи колеги журналисти, блогъри, общественици и политици на среща с друг формат, на която ще говорим открито за проблемите на журналистиката в България, ще посочим поименно враговете на свободното слово и ще призовем за справедливост.

Призоваваме представители на прокуратурата, които да дадат публичен отчет за това докъде са стигнали разследванията по престъпленията срещу свободата на словото:

- атентатът срещу жилището на журналиста Васил Иванов от Нова Телевизия;
- заплахите с киселина срещу журналистката Мария Николаева;
- нападението срещу журналиста Асен Йорданов в Бургас;
- убийството на хроникьора на мафията Георги Стоев;
- опитът за убийство на главния редактор на "ФрогНюз" Oгнян Стефанов.

Призоваваме директора на ДАНС Петко Сертов да каже какво става с публично обещаното пред международни организации разсекретяване на делото "Галерия".

Призоваваме колегите, които могат да свидетелстват за механизмите на потискане на свободното слово да ги оповестят публично на тази среща, която ще има и международен отзвук.

Призоваваме партийните лидери да застанат пред нашия импровизиран трибунал, да дадат гаранции и да предложат законодателни мерки, за да не се превърне България в балкански вариант на путинова диктатура над медиите.

Обръщението е подписано от Атанас Чобанов, издател на сатиричния сайт "Рога и копита", Даниела Горчева, издател на списание "Диалог", Холандия, Коста Стефанов, редактор на "Кафене.нет", Лондон, Иван Михалев, журналист, носител на награда на Европейския парламент за журналистика.

Споделяне

Още от