За да пести и да е еко, администрацията минава на рециклирана хартия

От догодина цялата държавна администрация ще използва рециклирана хартия в работата си. Ще бъдат намалени и количествата, които ще се отпускат за нуждите на държавния апарат. Това се казва в съобщение на финансовото министерство, разпространено в четвъртък.

За реализиране на спестовно-екологичната инициатива министърът на финансите в качеството му на Централен орган за обществени поръчки е обявил процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за доставка на канцеларски материали и рециклирана копирна хартия.

"Възлагането на тази "зелена” обществена поръчка за доставка на рециклирана хартия е и в синхрон с намерението на правителството да ограничи обема на документооборота на хартия и да стимулира развитието на системата за електронен обмен на документи", се казва още в съобщението, като се допълва, че "с тази цел в документацията за обществената поръчка е предвидено закупуването на по-малки количества от първоначално предвижданите от министерствата, в сравнение с предходни години".

Според обяснението от министерството за екоинициативата, "решението е съобразено с политиката на ЕК за възлагането на "зелени" обществени поръчки, като се изтъкват влиянието и тенденциите в производството и потреблението, както и очакванията за благоприятен ефект върху околната среда и икономиката.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?