За да спаси бизнеса си, "Емко" с нов шеф и пак на протест

Оръжейната фирма обяви, че ВМЗ не може да изпълни техния договор с "Кинтекс" за Индия

За да спаси бизнеса си, "Емко" с нов шеф и пак на протест

Оръжейното предприятие "Емко" отново излиза на протест в сряда – този път в София, срещу държавната преса над неговия бизнес. Отделно - за да предпази лиценза си, е предприело юридически хватки.

От близо два месеца дружеството е обект на външни атаки и вътрешни промени. В края на юли 2017 г. бе прекратен лицензът му за внос и износ заради нарушения на правилата за противопожарна сигурност за срок от шест месеца или до отстраняването на нередностите. Паралелно бе спрян и лицензът на русенския военен завод "Дунарит" заради повдигнати от прокуратурата обвинения за източването му и престъпното му придобиване от претендиращия за собственост Емилиян Гебрев, който притежава и "Емко". За да предотврати следващи атаки срещу "Емко", в началото на август 2017 г. Емилиян Гебрев, който дотогава е едноличен собственик на "Емко", допуска сина си Христо Гебрев като мажоритарен акционер. Христо Гербев става и управител на фирмата, за да не попадне дружеството в приложената срещу "Дунарит" схема с повдигнати обвинения срещу шефовете.

След като обаче и Христо Гебрев по реда си миналата седмица е обвинен от прокуратурата за участие в престъпна група, на извънредно заседание на акционерите в неделя – 17 септември 2017 г., той е бил сменен с Марийка Радомирлиева -Букорт, сочи справка в Търговския регистър.

Целта на промяната е да не бъде заплашено възстановяването на лиценза на "Емко" и мотивите като при "Дунарит", обясниха от дружеството. На русенското предприятие лицензът бе спрян заради обвинение на шефовете му и на Емилиян Гебрев точно в момент, в който за няколко дни се извърши поредица от сделки със задължение на "Дунарит" към фалиралата КТБ, придобито от фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Атаките срещу "Дунарит" и "Емко" са координирани и започнаха в момент, в който Върховният административен съд разреши увеличението на капитала на "Дунарит" с 60 млн. лв. от "Емко", което щеше да позволи изплащането на дълга към КТБ", обясни пред Mediapool Димитрина Маркова, която е в организационния комитет на планирания за сряда между 11.30 и 15 часа пред Народното събрание протест в защита на "Емко".

По думите ѝ не е ясно кой е сценаристът на атаката срещу двете частни предприятия, но изпълнителите са премиерът Бойко Борисов, икономическият министър Емир Караниколов и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Ако и на Радомирлиева бъдат повдигнати обвинения, ще бъде назначен нов управител от редиците на фирмата и така до последния работник, ако трябва. Нека да видим как прокуратурата ще повдигне обвинения на всички 1300 работещи в "Емко", каза Маркова.

Работниците в тревненското предприятие са твърдо решени да отстояват бизнеса си, който вече пострада от това, че държавният оръжеен търговец "Кинтекс" прекрати три договора с "Емко" за износ на негова продукция за Индия и пренасочи поръчките към държавния военен завод ВМЗ в Сопот. Обявената от Караниколов причина бе, че прекратеният временно лиценз на "Емко" за износ на негова продукция застрашавал самия договор на "Емко" и неустойките на "Кинтекс" били много по-големи от тези, които държавната фирма можело да претендира към частната.

Според Маркова обаче това са пълни лъжи. По думите ѝ "Емко" е спечелило преди години поръчката от Индия. Това е станало в търг, в който е имало и други участници, включително от България, но възложителят в лицето на Министерството на отбраната на Индия предпочел изрично продукцията на "Емко".

"Всеки детайл по изработката на продукцията, дори и опаковката, е съгласуван във времето с индийския поръчител. Става въпрос за наша продукция, която няма как да бъде изработена другаде", заяви Маркова. "Договорът е за боеприпаси с марка върху тях "ЕМКО-ЕС", вече от поръчката са изнесени 10 хиляди бройки, а други 20 хиляди бяха спрени от товарене от митницата по поръчка на Бойко Борисов", каза Маркова.

Според нея Караниколов лъже като казва, че прекратеният лиценз на "Емко" би създал проблеми на "Кинтекс", защото е спряно разрешителното за износ на "Емко", тъй като в случая износител е "Кинтекс". "Продукцията е предадена на "Кинтекс", издадени са фактури за доставката към "Кинтекс", на името на "Кинтекс" е митническата декларация за износа, така че временната липса на лиценз на "Емко" за износ не е проблем, но силово на митниците е наредено да спрат пратката", допълни тя.

По думите на Маркова Индия чака пратка на продукция с инициали "ЕМКО-ЕС", както на вече доставената, и няма начин да приеме друга стока. "ВМЗ-Сопот няма как да изработи нашата продукция по начина, по който изисква индийския поръчител и да сложи нашата марка", допълни тя.

Според нея загубата на "Емко" от тези прекратени договори е за около 100 млн. долара, но по-важното е, че България може да загуби напълно индийския оръжеен пазар, който старателно бил разработван от "Емко" в последните години. Освен това не е ясно как юридически ще оформи нещата "Кинтекс", при положение, че вече е извършило част от доставката на "Емко", която сега е прекратило със задна дата.

Маркова коментира още, че твърденията на Борисов и Караниколов, че частни фирми точат държавните чрез посредници са несъстоятелни. "Ако премиерът има съмнения за сделките, сключвани от ВМЗ-Сопот, от придобитото от държавата преди месеци "Авионамс" и от ТЕРЕМ, нека предприеме мерки", посочи още представителят на "Емко". Държавата е назначавала ръководствата в тези предприятия, има всички лостове да прекрати порочните практики и да поиска проверка от прокуратурата на обществените поръчки, а не да впряга държавното обвинение срещу частните фирми, допълни тя.

По думите ѝ държавата е използвала цялата си мощ срещу "Емко", отнемайки лиценза за внос и износ на продукция заради много дребни нарушения на противопожарната безопасност, за които е можело първо да издаде предписания за отстраняването им, а не веднага да се спира разрешителното. Маркова допълни, че в понеделник е започнала проверката на полицията дали са отстранени установените в края на април нередности и това е било ясно на Караниколов, докато е обяснявал как може на 18 септември заводът да си върне лиценза, ако вече спазва изискванията за безопасност. В крайна сметка решението на Междуведомствената комисия за по отбранителна индустрия и сигурност на доставките се отложи за след 25 септември. За да е изрядно, дружеството "Емко" дори било сключило договор за съхранение на продукция в други терени, посочи Маркова.

Обявявайки протеста си в сряда, работниците от дружеството заявиха, че "грубото и незаконосъобразно вмешателство в търговските взаимоотношения между две български дружества, предполагаме не е останало незабелязано от чуждите посолства у нас, както и от чуждите правителства и е много лош сигнал за бизнес средата в България".

"Усилията да бъде унищожено нашето предприятие ще доведат до огромни по своите размери загуби и ще нанесат непоправимо клеймо на България като надежден доставчик в областта на специалната продукция в редица чужди държави, в които сме се доказали като качествен производител и коректен търговец", пишат още в позицията си работниците от "Емко".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?