За да спаси кворума, ГЕРБ даде на отцепниците от БСП повече права

За да спаси кворума, ГЕРБ даде на отцепниците от БСП повече права

В началото на пленарното заседание в четвъртък отцепници от БСП помогнаха за събирането на кворум, а в замяна на това управляващите им дадоха повече права в парламента.

Както и ден по-рано, когато заседанието се провали, социалистите и ДПС не участваха в регистрацията. "Прогресивните социалисти", както се нарекоха напусналите партията на Нинова, останаха в залата. След като се събраха нужните 121 депутати за начало на работата, в дневния ред на парламента извънредно бе включено предложението на отцепниците за промени в правилника на Народното събрание, който е със статут на закон. 

От БСП поискаха тази точка да отпадне, но мнозинството отхвърли настояването им.

Досега правилникът на парламента не позволяваше на независимите депутати да се събират в нова парламентарна група, както и да четат декларации от парламентарната трибуна. Те не разполагаха и с време за изказвания.

С гласовете на управляващите обаче правилникът бе променен точно както настояваха "прогресивните социалисти", които от отцепването си твърдяха, че ще останат твърда опозиция на властта. Сега независимите депутати вече ще се третират почти като парламентарна група, въпреки че няма да са такава.

Веднъж на заседание представител на десет и повече народни представители, нечленуващи в парламентарна група, ще може да се изказва по въпроси извън обсъждания дневен ред. Това означава, че независимите депутати ще имат право на декларации.

Освен това, когато независимите народни представители са повече от десет, те ще разполагат с времето за изказване на най-малката парламентарна група. Изискването те да са над десет вече е изпълнено – само общият брой напуснали БСП е толкова, а освен тях независими са и шестимата депутати от "Атака", както и отцепилият се от ДПС Ангел Исаев.

Преди гласуването на промените независимият Красимир Янков представи мотивите за промяната и обяви, че "прогресивните социалисти" ще се регистрират в началото на заседанията":

"Определяме като политически безотговорно бойкотирането на нормалното функциониране на българския парламент при вземане на решения с национално значение, каквито са гласуването на данъчните закони и на бюджета на България".

По време на дебатите БСП обвиниха управляващите в сделка, за да осигурят кворума, а от ГЕРБ посочиха, че вчера не е имало кворум, защото има болни депутати, и упрекнаха левицата, че са "на път да влязат в коалиция с коронавируса".

"Превръщате правилника в една ресторантска салфетка. Не, че той се спазва", обърна се Кристиан Вигенин от БСП към управляващите. Според депутата с това решение се дава възможност за създаване на квази-парламентарни групи, а подкрепяйки го от ГЕРБ се опитват да "сглобят поредната си патерица". 

"Съжалявам, че мои другари, които съм уважавал, участват в това", добави той. 

"Обединените патриоти" пък защитиха бившите социалисти. "Съвестта и убеждението на всеки гражданин и народен представител е неприкосновена и не може да бъде поставена на съмнение", каза Милен Михов. Той призова колегите си от БСП да не превръщат пленарната зала в "партийни съдилища".

Тома Биков от ГЕРБ пък обвини опозицията, че използва тежкото време на епидемия, за да саботира работата на парламента, тъй като в редиците на парламентарните групи има много отсъстващи, които са болни от коронавирус или поставени под карантина. 

"Да няма кворум, да няма заседание на парламента, да има предсрочни избори и служебно правителство на един човек, който до скоро не вярваше, че има коронавирус – води се президент на тази държава, но не е такъв", каза той.

Споделяне

Още от България