За да спре измамите, държавата променя начисляването на ДДС при зърното

За да спре измамите, държавата променя начисляването на ДДС при зърното

Държавата ще направи опит да ограничи измамите с ДДС, от които хазната губи около 1 млрд. лв. годишно, обяви в четвъртък зам.-финансовият министър Людмила Петкова, която отговаря за приходната част на бюджета.

За целта от октомври Министерството на финансите ще се опита да въведе т. нар. обратно начисляване на ДДС, тоест данъкът ще се плаща при крайната доставка на стоката. Анализите на министерството показват, че при зърното са едни от най-крупните източвания на данъка.

Идея за въвеждане на обратното начисляване на ДДС имаше и предишния финансов министър Симеон Дянков, но това не стана. Зам.-министър Петкова обясни, че още през миналата година България е поискала въвеждането на този механизъм от Брюксел, но отговор така и не е получен. С промени в директивата за ДДС на ЕС обаче това става възможно.

Същността на механизма за обратно начисляване е изключение от общия ред за облагане с ДДС и данъкът по доставките е изискуем от получателя – регистрирано по ЗДДС лице, обясни зам.-министър Петкова.

За да бъде задвижен механизмът на обратното начисляване, трябва да се приемат промени в Закона за ДДС и Закона за за съхранение и търговия със зърно. Очакванията са до края на септември те да бъдат направени, а от октомври да влязат в сила.

Ефектът от тази мярка ще стане ясен в края на годината. Предполага се, че ще намалеят фалшивите фактури, издавани от несъществуващи оператори, използвани за източване на ДДС, ще се подобри конкуренцията в сектора и ще се свие броят на посредниците по търговската верига.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?