За да уреди търговския спор, Китай увеличива рекордно вноса на свинско от САЩ

За да уреди търговския спор, Китай увеличива рекордно вноса на свинско от САЩ

През 2019 година Китай може да увеличи вноса н свинско месо от САЩ до рекордни обеми в рамките на активизирането на вноса на американски селскостопански продукти с цел да бъдат уредени търговските спорове между двете страни. Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на информирани източници.

Според техни данни Китай може да започне да купува от САЩ над 300 000 тона свинско през 2019 година, което е с 80 на сто над обемите, внесени през 2017 година (166 000 тона). Още през първата половина на текущата година обемът на вноса на свинско месо от САЩ в Китай може да достигне 200 000 тона.

Друг източник твърди, че обемът на внасяното свинско месо ще зависи от темповете на разпространение в Китай на вируса на африканската чума по свинете (АЧС). Болестта бе регистрирана за първи път в страната, заемаща първо място на световния пазар за свинско месо, през август 2018 година и вече доведе до избиването на 15 процента от прасетата.

Според официалната статистика от август 2018 година до средата на януари за намаляване на риска от разпространение на АЧС са били унищожени над 916 000 животни на територията на 24 административни единици в Китай. По-рано местни анализатори изразиха опасения, че АЧС може съществено на повлияе на китайския пазар и на редица отрасли на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес