За да живее, 13-годишната Люси се нуждае от скъпа гръбначна операция

Людмила Минева

От спешна животоспасяваща операция, която трябва да се проведе до края на януари 2018 г., се нуждае 13-годишната Людмила Минева от Котел.

Тя се ражда заедно с брат си Филип през март 2004 г. и теглото ѝ е едва 1100 г. Поставена ѝ е диагноза "Детска церебрална парализа. Невромускулна сколиоза – гръдно-поясен отдел”. От бебе провежда ежедневни терапии и рехабилитация.

Люси е доказан боец, също като самотната ѝ майка Елизавета, която години наред не спира да се бори с болестите и се мести от родния си град Русе във Варна заради терапиите, а днес тримата живеят в Котел – също заради възможността за постоянна рехабилитация.

Растежът на вече тийнейджърката Люси обаче усложнява деформацията на гръбначния ѝ стълб. Животът ѝ е застрашен, тъй като гръбнакът се е извил във формата на буквата S, изместил е вътрешните органи. Белите дробове на момичето са едва 1/2 от нормалния им обем, а коремните органи са изтласкани към гръдния кош.

През октомври 2017 г. наблюдаващият състоянието на детето ортопед доц. д-р Яблански от Болница "Токуда" определя 3 месеца срок, в който на детето да бъде извършена сложна операция по имплантиране на специални винтове в прешлените на почти целия гръбначен стълб, за да го държат изправен и вътрешните органи да се върнат на обичайното си място.

Цената на операцията не може да бъде фиксирана, тъй като зависи от точния брой винтове, които ще се имплантират, а това ще се реши по време на самата интервенция.

Ориентировъчно са необходими 40 хил. лв., с които майката Елизавета не разполага.

Тя подава заявление за финансиране на имплантите във Фонда за лечение на деца, който обаче отказва помощ. Причината е, че болницата, в която ще се извърши операцията, не работи по реда на Закона за обществените поръчки.

Новият правилник на институцията може и да реши този проблем в бъдеще време, но Люси няма време да чака. Срокът на операцията ѝ е свързан с определен период от растежа ѝ, и това време изтича.

В помощ на Люси е разкрита Фейсбук и DMS кампания за набиране на средствата за операцията. Към 14 декември в дарителската сметка на детето има 3200 лв. Необходими са още 36 800 лв.

В навечерието на един от най-християнските празници – Коледа, всички можем да окажем малка помощ за Люси, която за нея ще е всичко!

Дарителска сметка: Първа Инвестиционна Банка

IBAN: BG31FINV91501317094086

BIC: FINVBGSF

Титуляр: Людмила Владимирова Минева

DMS: Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS LUSI на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)

Споделяне

Още от Общество