За ден Словакия тества за коронавирус над 2,5 милиона души

За ден Словакия тества за коронавирус над 2,5 милиона души

Близо половината от цялото население на Словакия си е направило тест за Covid-19 вчера, когато бе първият ден от двудневната кампания за общонационално тестване, предаде Ройтерс.

Правителството се надява, че по този начин ще успее да обърне тенденцията за бързо увеличаване на случаите, без да се стига до строга карантина.

Програмата, която е първата такава в страна с подобен размер, се следи внимателно от други държави, които търсят начини да забавят разпространението на вируса и да избегнат претоварване на здравните системи.

Вчера тестове са били направено на 2,58 милиона словаци, съобщи министърът на отбраната Ярослав Над. От тях положителни са 25 850 или 1 процент и хората ще трябва да влязат в карантина.

Страната има население от общо 5,5 милиона души и властите целят да се направят тестове на възможно най-много хора, с изключение на децата под 10 години.

Над 40 000 медици и помощни екипи от войници, полицаи, административни служители и доброволци обслужваха близо 5000-те пункта за антигенни тестове.

Тестването е безплатно и доброволно, но правителството ще наложи ограничения на хората, които решат да не участват, включително забрана да ходят на работа.

Премиерът Игор Матович се извини, че върху хората се оказва натиск да се включат в схемата, но по думите му настоятелността е оправдана.

Словакия отчете само няколко случая на коронавирус през пролетта и лятото, след като бързо наложи ограничения. През последните седмици обаче заболелите рязко се увеличиха, създавайки опасения, че страната може да последва съседна Чехия, която има най-високата смъртност за две седмици в Европа.

Програмата срещна противопоставяне от някои експерти, които оспориха дали има смисъл от еднократното прилагане на мярката. Според експертите също така използваните антигенни тестова са по-неточни от лабораторните PCR-тестове и могат да дадат множество фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати.

Правителството планира втори кръг за тестване идния уикенд, за да засече случаите, пропуснати при първия или хората, които междувременно са се разболели.

Днес Словакия съобщи за 2282 нови случая, потвърдени с PCR-тестове. Така общият брой на заразените в страната достига 59 946 (без установените в кампанията), а броят на жертвите - 219.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?