За девета поредна година "София прайд" поиска равни права за ЛГБТ общността

За девета поредна година в събота шествието за равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ)  "София прайд" се проведе в София. Шествието тръгна от паметника на съветската армия в Борисовата градина. 

Както и предходните осем години прайдът бе съпътстван от контрадемонстрация. Няколко дни преди прайда се оказа, че двете прояви ще минат по сходни маршрути и в един и същ час. От МВР обаче увериха, че те няма да се засекат.

До вечерта шествието премина спокойно, а полицейското присъствие бе засилено. По време на шествието бяха прочетени писма от 17 дипломатически мисии и български политици, които заявяват подкрепа за "София прайд". Участниците почетоха с минута мълчание жертивте от атентата в Орландо. Те коментира пред медиите, че отношението към тях се променя, макар и бавно.

От съображения за сигурност по маршрутите на движение шествията бяха съпровождани от полицейски екипи. По направленията им поетапно се спира и възстановява движението по пътното платно.

В района на Княжеската градина и около НДК, обявени като сборни места за участниците в шествията бяха изградени филтровъчни пунктове и буферни зони, информираха от СДВР. Не бяха допускани участници във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи или огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове.

Междувременно около стотина души се събраха пред НДК на контрашествието срещу "София Прайд". В началния час, обявен за контрашествието нямаше полицаи, за разлика от часове по-рано, когато включително и пространството около Националния дворец на културата бе "окупиран" от полиция.

Някои от демонстрантите на контрашествието бяха донесли национално знаме. Вижда се знаме на Европейския съюз, което видимо е избеляло, а върху него е изписано  "Еврогейски съюз".

"Аз съм против демонстрация на содомия, против попълзновенията срещу децата... Нямам нищо против тия хора, имам против пропагандата". Това коментираха участници в контрашествието. На, което се виждаха и плакати с надписи::"Ах, Европо, блуднице вавилонска, мръснице содомска", "Да запазим децата от разврата", върху който имаше и кръст.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?