За два дни МЗ получи 53 оплаквания за искане на пари в болниците

114 пациенти от различни краища на страната са се обърнали само за два дни към Горещата линия на здравното министерство, след като здравният министър Десислава Атанасова изрично подкани пациентите да съобщават, ако в болниците са им искали пари.

53 от оплакванията са за принуждаване към нерегламентирани плащания в системата на здравеопазването. “Сред тях има сигнали за дарение за очна операция, за заплащане на сърдечна операция на дете, както и за допълнително заплащане на медицински услуги, които се поемат от НЗОК“, съобщиха от министерството.

“Всяка една жалба, получена на горещата линия, се завежда в деловодството на министерството и се разпределя за проверка към компетентните структури“, обясняват от ведомството.

“По всички писмено депозирани сигнали и жалби се извършват проверки от съответните специализирани структури на министерството – дирекции, регионални здравни инспекции, Изпълнителна агенция "Медицински одит” и Изпълнителна агенция по лекарствата. След приключването на всяка проверка на всеки гражданин се предоставя конкретен отговор“, допълват от министерството.

Сигналите могат да бъдат подавани на телефони 9301152, 9301253 и 9301259, както и на "горещия имейл” - [email protected].

В същото време повече от две години Министерството на здравеопазването не публикува обобщена справка за получените сигнали за корупция. Последните публикувани данни за получени корупционни сигнали е от март 2010 година.

Споделяне

Още от България